Nu știm să colectăm selectiv deșeuri, nu știm să reciclăm, nu știm care este regimul deșeurilor periculoase. Aceasta este concluzia dacă privești imaginea de ansamblu a problemei gunoiului în Prahova. Poate că este o problemă națională, dar în Prahova, și mai ales în Ploiești, un oraș atât de poluat, are un impact semnificativ, mai ales că aici se joacă alba-neagra cu gunoiul de ani de zile.
Imaginea zilei de astăzi vine de la Ploiești, unde cineva s-a gândit că ar fi interesant să arunce un televizor vechi undeva pe spațiul verde, în zona Parcului Eminescu.
Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că un (alt) deșeu periculos a ajuns în natură.
În caz că nu știați, monitoarele și televizoarele cu tub catodic conțin plumb, mercur, cadmiu, bariu, substanțe care sunt periculose dacă ecranul se sparge. În plus, televizoarele mai vechi, în genul celor „cutie”, conţin un tub catodic care emite un nivel mai ridicat de radiaţii.
Și, în aceste condiții, sunt oameni care „își permit” să arunce pe spațiul verde un televizor cu tub catodic, așa ca în imagine. Oare s-ar mai fi întâmplat asta dacă ar fi existat camere video în zonă, indiferent dacă la blocuri sau la platformele de gunoi? Cum nu există, vorba românească funcționează: „Prinde orbul, scoate-i ochii”.
Deșeurile periculoase au regim special de colectare în Ploiești, și există centru special pentru acestea. Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești (RASP) desfășoară activitatea de colectare deșeuri de echipamente electrice si electronice, baterii și acumulatori de mici dimensiuni, la centrul de pe Str. Ciprian Porumbescu, nr. 6, potrivit site-ului operatorului.
Dar este mai simplu să arunci televizorul lângă bloc decât să-l duci unde trebuie, nu?
Până când vom avea și noi un sistem de monitorizare adecvat, trebuie să ne obișnuim cu problemele și cu lipsa de bun simț și de responsabilitate a celor cu care conviețuim.