Odată cu vremea ploioasă din ultima vreme, și având în vedere temperaturile ridicate din ultimele zile, în parcurile din Ploiești și-au făcut apariția țânțarii.
Cum e încă vacanță și cei mici ies mai mult în parcuri, părinții încep să se plângă de disconfortul creat de insecte care, sunt și mari și agresive.
În Parcul Eminescu, la cel de la Piața 9 Mai, dar mai ales în Bucov, țânțarii sunt în orice moment al zilei. „Am fost ieri afară cu copilul o oră și, când am ajuns acasă, avea deja trei mușcături de țânțar. Nu am știut că au reapărut. O să cumpăr iar spray să ne dăm înainte de a ieși din casă”, spune o mămică în Parcul de la Bucov.
În cartierele Ploieștiului cu vegetație multă, nu sunt numai în parcuri. „Am mers până la magazin să iau câte ceva, în fața blocului mi s-a așezat unul pe mână”, se plânge un locatar al cartierului Eminescu.
Cât de periculoși sunt țânțarii
Țânțarii transmit agenți patogeni care produc îmbolnaviri. Bolile cele mai răspândite sunt arbovirozele, dintre aceste făcând parte și infecția cu virusul West Nile.
Pentru a-și depune ouăle, femelele de țânțari se hrănesc cu sânge, de om sau de animal. În timp ce se hrănesc cu sânge de la animale sau om transmit acestora agenți patogeni.
Țânțarii trăiesc și se dezvoltă în preajma oamenilor, unde se găsesc fie sub forma de larve (ouă), fie sub formă adultă. Larvele de țânțari se găsesc:
-În apa acumulată în subsolurile blocurilor;
-În apa care nu se scurge din canalizarea înfundată;
-În bălțile care se formează în apropierea locuințelor, din apa care curge din conductele sparte și din alte instalații neîntreținute;
-În apa de ploaie păstrată în butoaie/vase în curți;
-În apa acumulată în recipiente vechi, aruncate la întâmplare în preajma locuințelor;
-În apa din gropile și șanțurile de pe șantiere sau din locuri unde s-a lucrat la instalații;
Țânțarii adulți zboară în preajma locuințelor, mai ales dimineața devreme sau seara, căutând posibilitatea de a se hrăni cu sânge. Țânțarii, pentru a se hrăni cu sânge, intră în locuințe prin ferestrele lăsate deschise, prin casa scărilor, prin orificiile de aerisire, unde pot rămâne peste noapte. În timpul zilei se adăpostesc în locuințe, subsoluri, poduri, cotețe, grajduri, magazii, frunzișul copacilor.
Cum vă protejați de mușcăturile de țânțari
-Folosiți un produs de respingere a insectelor în aer liber. Asigurați-vă că repelentul conține substanța chimică DEET (Dietiltoluamid). Înainte de a începe să aplicați repelentul, citiți cu atenție instrucțiunile produsului. Aplicați repelentul pe pielea expusă și pe îmbrăcăminte, dar nu și pe pielea de sub îmbrăcăminte. Pentru a vă proteja fața de mușcături, puneți câteva picături pe mâini și apoi aplicați pe față. Spălați-vă mâinile după această acțiune. Evitați contactul cu ochii și cu gura.
-Când este posibil, purtați îmbrăcăminte care vă acoperă complet brațele și picioarele. Purtați haine de culoare deschisă, deoarece țânțarii sunt atrași de culoarea închisă și strălucitoare.
-Evitați să folosiți parfumuri sau loțiuni parfumate, deoarece aceste substanțe pot atrage țânțarii.
-Evitați activitățile în aer liber în timpul orelor de vârf ale țânțarilor de la apus până în zori.
-Instalați plase de protecție pe ferestre și reparați plasele dacă au rupturi. În timpul serii, tânțarii sunt atrași de lumina interioară și vor încerca să intre în locuința dvs.
-Țânțarii își depun ouăle în apă. În consecință, este indicat să scăpați în mod regulat de apa care s-a adunat în ghivece de flori, coșurile de gunoi sau jgheaburile de ploaie.