Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din cartea ”Medicina Longevității – Medicina pentru toți, care a apărut sub semnătura medicului Alin Scarlat. Acest episod este dedicat pericolelor fumatului asupra sănătății.
Consumul de tutun este o cauză cunoscută sau probabilă a mai mult de 40 de boli debilitante și adesea fatale ale plămânilor, inimii și altor organe.
O persoană care fumează chiar și pasiv (se expune la fum de țigară) are un risc mai mare de a muri prematur decât o persoană care nu fumează.
Cu cât o persoană începe să fumeze mai de tânără, cu atât este mai mare riscul de deces prematur. Unul din patru fumători mari, mor înainte de a împlini 65 de ani.
Aproximativ 85% din toate diagnosticele de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat. Fumatul scade sănătatea generală, ceea ce reduce calitatea vieții și crește riscul de deces prematur.
Unele dintre substanțele chimice din fumul de tutun cresc riscul de cancer, în timp ce altele interferează cu funcția normală a inimii și a plămânilor.
Gudronul este substanța care provoacă leziuni pulmonare, iar nicotina este cea care dă dependență.
Utilizarea produselor care conțin această substanță chimică înainte de vârsta de 25 de ani poate modifica permanent părți ale creierului care controlează atenția, învățarea, starea de spirit și controlul impulsurilor.
Potrivit unui studiu realizat recent de cercetători americani, fumatul micșorează creierul, ceea ce este în concordanță cu o îmbătrânire accelerată..
În mod natural creierul oamenilor pierde din volum odată cu vârsta, iar fumatul determină efectiv îmbătrânirea prematură a creierului, spun cercetătorii.