Cu doar câteva zile înainte dce 1 martie, mai multe zone din Ploiești au fost invadate de comercianții de mărțișoare. În centrul orașului, în apropiere de Parcul Nichita Stănescu, sunt etalate zeci de mii de mărțișoare. Multe sunt chinezării, altele sunt kitchoase. „Vedete” sunt mărțișoarele handmade, fie că vorbim de mărțișoare pictate manual pe lemn de cireș sau sculptate în os de vită. Cel mai ieftin simbol al primăverii costă 1 leu, iar cel mai scump poate ajunge la 40 de lei.
În zona centrală din Ploiești, pe pietonalul din apropierea Parcului Nichita Stănescu, au fost amplasate zeci de tarabe cu mărțișoare. Comercianții speră că, anul acesta, de 1 și 8 martie, vor avea noroc și vor avea parte de mai mulți clienți față de alți ani. Momentan sunt clienți puțini. Mulți trec, admiră produsele, dar nu cumpără.
Oferta de mărțișoare este una extrem de mare. Comercianții au adus la vânzare zeci de mii de mărțișoare. Unele tradiționale, altele cu teme folclorice, lucrate pe pânză sau pictate pe lemn, din ceramică sau din sticlă, unele mai puțin originale, altele cu personaje din desenele animate, altele cu mesaje personalizate…
Cel mai ieftin mărțișor, tradiționalul trifoi, costă 1 leu. Tot la un leu poți cumpăra un mărțișor în formă de potcoavă, dar și în formă de cheiță sau floare. Cu prețuri care pleacă de la 1,5 – 2 lei până la 5 lei poți cumpăra un mic pandantiv.
„Ce mai iei în ziua de astăzi cu un leu? Doar un mărțișor”, ne-a spus unul dintre comercianți.
„Vedete” de 1 Martie, mărțișoare pictate pe lemn de cireș, sculptate în os de vită sau 3 D
Pe tarabe stau expuse și mărțișoare lucrate manual. Unele sunt pictate pe lemn de cireș, altele din os de vită.
Una dintre comerciante ne mărturisește că, pentru mărțișoarele expuse, alături de soțul său, a muncit un an. Lemnul de cireș a fost uscat, prelucrat, șlefuit, iar apoi au trecut la pictarea manuală. Mărțișoarele sunt expuse la vânzare cu prețul de 10 lei. Este încântată de rezultat. Ne mărturisește că locuiește într-o comună prahoveană, pentru că altfel nu ar avea cum să prelucreze lemnul la bloc, dar vrea să rămână în anonimat.
La o tarabă din apropiere sunt mărțișoare sculptate în os de vită. Nu lipsesc mărțișoarele din ceramică, sticlă sau porțelan. Costul diferă de la un comerciant la altul. O broșă tip mărțișor poate costa 5 lei, 10 lei 15 lei, dar și 20 de lei sau 25 de lei. Nu lipsesc mărțișoarele 3D, în formă de inimioare, dar nici mărțișoare cu mesaje personalizate, pentru mamă, soacră sau prietenă.
Cei care doresc să nu aleagă un mărțișor clasic pot opta pentru mini-picturi pe lemn al căror cost este 40 de lei, dar și pentru medalioane, cercei și brățări sau diverse produse handmade.