Casei Județene de Pensii Prahova i-au fost repartizate, pentru prima serie de plecare în stațiuni, 89 de bilete de tratament, dintre care 17 sunt cu regim gratuit. La solicitarea Observatorulph.ro, instituția a explicat modul de repartizare al biletelor de tratament.
Aproape 9.000 de cereri pentru bilete de tratament au fost depuse la Casa Județeană de Pensii Prahova în 2023, iar dintre acestea au fost valorificate doar 3.344. Din acest total, 545 au fost gratuite, si acordate, potrivit legii, anumitor categorii de beneficiari, respectiv persoanelor veterani, persecutati politic, persoane cu handicap etc.
De la începutul anului 2024, la nivelul Casei Judetene de Pensii Prahova s-au înregistrat aproximativ 500 de cereri pentru acordare a biletelor de tratament.
„Cele mai solicitate statiuni sunt Covasna, Pucioasa, Mangalia, Saturn, Baile Felix, Olănești, Amara, respectiv cele cu profil reumatic si cardiovascular.
Casa Judeteana de Pensii Prahova inregistreaza cereri pentru bilete de tratament fie la sediul institutiei, fie prin e-mail la adresa office@pensiiprahova.ro , a precizat Casa Județeană de Pensii Prahova
Prima serie de plecări este programată începând cu data 19.02.2024, fiind repartizate la Prahova 89 de bilete de tratament, toate în statiuni – Amara, Puciosa, Sarata Monteoru, Lacul Sarat, Bala, Buzias – ale Societatii Comerciale de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca (TBRCM), unitate aflata in subordinea Casei Naționale de Pensii Publice. Din aceste 89 de bilete, 17 sunt cu regim gratuit.
Modalitatea de repartizare a biletelor de tratament
La solicitarea Observatorulph.ro, Casa Județeană de Pensii Prahova a explicat care este modalitatea de repartizare a biletelor de tratament.
„Repartizarea biletelor de tratament balnear nu se mai face în funcție de ordinea depunerii cererilor (în functie de primul venit – primul servit) ci în baza unor punctaje pe care fiecare pensionar le obtine în baza unor criterii distincte – pentru pensionari, asigurați, persoane cu handicap sau beneficiari de legi speciale.
Până pe 1 septembrie 2024, data la care va intra în vigoare noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, criteriile de acordare a biletelor de tratament s-a păstrat”, a precizat Casa Județeană de Pensii Prahova.
Criterii pentru stabilirea punctajului pentru repartizarea biletelor de tratament
- cuantumul pensiei,
- categoria de pensie,
- frecvența cu care a mers la tratament balnear în ultimii 2 ani,
- gradul handicapului (după caz)
Casa Județeană de Pensii Prahova a precizat că nu are „nicio relevanță (în ponderea punctajului) data la care se depune, la casa de pensii, cererea de acordare a biletului de tratament”.
Cererile trebuie depuse cu cel putin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicita bilet de tratament.
Din anul 2014, la propunerea Consiliului National al Persoanelor Vârstnice si cu aprobarea Consiliului de Administratie a Casei Nationale de Pensii Publice, s-a hotărât ca durata sejurului să sscada de la 18 zile la 16 zile.
Acte necesare pentru biletele de tratament
Solicitanții biletelor de tratament balnear dovedesc îndeplinirea criteriilor de acordare cu anumite documente.
Persoanele care beneficiază de tratament gratuit
- cerere tip de acordare a biletului de tratament
- biletul de trimitere – formular cu regim special, eliberat de către medicul de familie/medic de specialitate
- program de recuperare (prezentarea actului oficial la momentul eliberării biletului)
Pentru persoanele care beneficiază de tratament balnear cu suportarea unei contribuții individuale
- cerere tip de acordare a biletului de tratament
- document de plată prin care se dovedește cuantumul pensiei
- declarație pe proprie răspundere că nu realizează alte venituri din pensii din alte sisteme neintegrate sistemului public
- biletul de trimitere, formular cu regim special eliberat de medicul de familie/medic de specialitate