Suntem la un pas de o epidemie de gripă. Cea de rujeolă a fost deja declarată. Și toate acestea din cauza ratei scăzute de vaccinare, care abia se ridică la 70-80% la nivel național.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că, pentru a ține sub control o boală, este nevoie ca rata de vaccinare a populației să ajungă la 90%. Ori, în situația în care în România tot mai mulți părinți refuză schema obligatorie de vaccinare pentru că este dreptul lor, la ce să ne așteptăm?
Ca fapt divers, într-o grădiniță din Ploiești sunt șapte copii care nu au schema de vaccinare obligatorie. Aceștia se bucură de protecția anonimatului iar părinții cu copii vaccinați nu pot cere ca ai lor copii să facă parte dintr-o grupă doar cu copii vaccinați. „Nu avem ce face. Așa e legea. Nu avem voie să spunem care sunt acei copii și, oricum, nu e vina lor!”, spun cadrele medicale ale grădiniței.
În contextul în care schema obligatorie de vaccinare cuprinde vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), înmulțirea din ultima perioadă a cazurilor de rujeolă este pusă de medici pe seama scăderii ratei de vaccinare cu schema obligatorie în rândul copiilor.
Cazurile de rujeolă în rândul celor mici au apărut, spun medicii de la Spitalul de Pediatrie Ploiești, deoarece extrem de mulți părinți, pe fondul neîncrederii în vaccinuri, după pandemie, preferă să îi lase pe copii fără protecție împotriva bolii, dar și a altor afecțiuni care pot fi prevenite prin imunizarea cu unul dintre vaccinurile de bază ale copilăriei.
Gripa face ravagii deși încă nu a fost declarată epidemie
În fiecare an, la debutul sezonului, se pune la dispoziția populației vaccinul antigripal. Din păcate mult prea puțini aleg să-l facă, mai ales în contextul isteriei generate de vaccinarea anti-covid din urmă cu trei ani. Mai mult decât atât, pe zi ce trece scade încrederea în vaccinuri, ceea ce duce la o creștere alarmantă a cazurilor de gripă. În rândul persoanelor vulnerabile această boală poate fi fatală.
La Spitalul de Pediatrie din Ploiești este plin de copii cu simptome de gripă. Majoritatea acestora ies pozitivi la testele de gripă și, bineînțeles, majoritatea nu sunt vaccinați antigripal.
Managerul spitalului, Anca Miu, recomandă din nou părinților să nu trimită copiii în colectivități dacă au o temperatură mai mare de 37,5 grade. Părinții sunt sfătuiți să vină cu cei mici la camera de gardă sau la unitățile de primiri urgențe doar dacă temperatura depășește 39 de grade și există comorbidități. În cazurile ușoare sau medii, este bine ca părinții să apeleze la medicul de familie pentru recomandări și să izoleze copilul la domiciliu.
Citește și: Val de internări la Spitalul de Pediatrie Ploiești din cauza gripei
Încă din debutul sezonului de gripe și viroze medicii din toată țara au făcut apel la populație să se vaccineze antigripal, și, cu toate acestea, în decembrie secțiile de primiri urgențe erau pline de cazuri de gripă în rândul populației nevaccinate. Mai mult decât atât, în urmă cu 10 zile, un copil de 4 ani și-a pierdut viața din cauza gripei anul acesta la Spitalul de Pediatrie Ploiești. Și nu a fost singurul din țară…
Apelul medicilor la populație este să se vaccineze antigripal. Către părinți aceștia adresează îndemnul de a-și vaccina copiii cu schema obligatorie, care conține inclusiv vaccinul împotriva rujeolei. Pentru a nu a mai ajunge în situații de epidemie, singura soluție pe care o avem la dispoziție este vaccinarea.
Cei vaccinați nu sunt feriți complet de boală, dar aceștia dezvoltă forme ușoare, care rareori se complică, spre deosebire de cei nevaccinați care, în cazul unui organism mai sensibil, pot ajunge la spitalizări de lungă durată.
Cum ți se pare subiectul?