Incendiul de la Ferma Dacilor, soldat cu opt victime, a readus în atenția opiniei publice situația clădirilor publice fără autorizație de securitate la incendiu.
După ce s-a făcut scrum Ferma Dacilor, ISU Prahova a anunțat că pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu.
Informația a produs un adevărat cutremur în conducerea instituției, care a fost înlocuită la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență.
Detalii aici: Noi șefi la ISU Prahova după tragedia de la Ferma Dacilor – VIDEO
Ulterior, reprezentanții DSU au transmis că din cele 3.500 de pensiuni fără autorizație de securitate la incendiu, peste 1000 se află în Prahova.
Totuși, nu doar unitățile de masă și cazare sunt vulnerabile la incendii, ci și clădirile care găzduiesc instituții publice.
De exemplu, dintr-un total de peste 25.000 de clădiri în care copiii învață, doar aproximativ 16% dintre acestea au autorizația de securitate la incendiu, potrivit Raportului România Educată citat de digi24.ro.
S-a ajuns aici și din cauza legislației în vigoare, potrivit căreia clădirile construite înainte de 1992, care nu și-au schimbat destinația, nu au nevoie de avizul ISU!
Iar în această categorie se încadrează majoritatea instituțiilor publice, inclusiv spitalele.
Astfel, din cele peste 1300 de unități unde sunt îngrijiți pacienți, doar 700 au o astfel de autorizație, potrivit rapoartelor IGSU.
Nici în ceea ce privește riscul seismic unitățile sanitare nu se ”simt” mai bine. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, 68 din cele 368 de spitale funcționează în clădiri construite înainte de anul 1900, iar 239 din cele 3.040 de clădiri din rețeaua publică de sănătate sunt în pericol de prăbușire, fiind clasificate în clasa I de risc seismic.