Una dintre sărbătorile importante în calendarul ortodox și în tradiția creștină, Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților, are loc sâmbătă, 4 noiembrie. Este ziua în care credincioșii îi pomenesc pe cei trecuți la cele veșnice.
Sărbătoarea Moșii de Toamnă are loc, sâmbătă, 4 noiembrie, când este și Sâmbăta Morților. Sărbătoarea pică, în fiecare an, în prima sâmbătă a lunii noiembrie.
Moșii de Toamnă este o sărbătoare cu o mare însemnătate, pentru că este ziua în care credincioșii îi pomenesc pe cei trecuți la cele veșnice.
Sărbătoarea este plină de tradiții și obiceiuri. După slujba religioasă, credincioșii împart de pomană. În această zi, pe lângă colivă, credincioșii pun pe farfurie nu doar mâncare gătită, dar și fructe și legume.
Mai ales în mediul rural, lângă farfuria cu colivă și mâncare, credincioșii mai pun și un bănuț, pentru a atrage binele asupra familiei. Conform obiceiului, se spune că pomana se dă celor mai amărâți și astfel cei care primesc farfuria cu colivă vor fi ajutați să cumpere și cele necesare lor.
Tot de pomană, lângă farfuria cu mâncare și colivă, se spune că este bine să pui un pahar cu vin roșu, dar și o sticlă cu apă.
Un alt obicei ar fi ca, de Sâmbăta Morților, să ierți celor care ți-au greșit de-a lungul anului. Se mai spune că este bine să nu te cerți cu nimeni pentru a nu tulbura liniștea celor trecuți la cele veșnice.
După slujba de la biserică și după ce împarți de pomană, conform tradiției, este bine să mergi la cimitir să aprinzi o lumânare și să dai cu tămâie, dar și să decorezi mormântul cu flori. Tot de Sâmbăta Morților nu este bine să mături și să speli rufe. În Sâmbăta Morților nu se fac petreceri.