Marți 31 octombrie 2023, Ministerul Muncii a prezentat proiectul noii legi a pensiilor, în cadrul ședinței coaliției de guvernare.
Noua lege este asumată prin PNRR și are la bază mai multe principii, printre care cel al obligativităţii, al contributivităţii, al egalităţii sau al stabilității asigurării la sistemul public de pensii. Iată câteva dintre cele mai importante prevederi.
Prin formula de calcul, pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte.
Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25, iar numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate. Pensia = VPR x numărul total de puncte
Numărul total de puncte reprezintă numărul de puncte contributive, numărul de puncte necontributive și numărul de puncte de stabilitate. VPR = VPP/25
VPR – valoarea punctului de referință. VPP – valoarea punctului de pensie
Tot potrivit noii legi a pensiilor, stabilitatea în muncă va fi răsplătită suplimentar. Astfel, stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani este ajustat cu puncte suplimentare pentru vechime 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate
Formula de majorare a pensiilor va fi următoarea: Rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior.
Procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și va fi stabilit în funcție de veniturile la BASS și inflația estimată de INS din anul precedent.
Toate cele 4.764.828 de pensii vor fi recalculate conform noii formule de calcul. Nicio pensie recalculată nu va fi mai mică decât cuantumul aflat în plată.