Un ploieștean acuză funcționarii Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova că i-au refuzat prelungirea certificatului de handicap grav pentru fiul său de 7 ani, diagnosticat cu o formă rară de cancer. În replică, reprezentanții instituției susțin că părintele nu a depus dosarul cu toate actele medicale necesare pentru acest certificat.
Sesizarea transmisă de cititor:
Bună ziua, mă numesc Tănase Iulian Cristian din Ploiești și sunt tatăl unui băiețel de 7 ani care în data de 30.08.2021 a fost diagnosticat cu Neurofibromatoză NF1 – cu gliom pe nervul optic stâng și pe chiasma optică.
Am ajuns la acest diagnostic în urma unui consult oftalmologic unde ni s-a recomandat urgent să facem un RMN Orbitocerebral care din nefericire a confirmat tumorile.
Diagnosticul a fost reconfirmat și de Doamna Dr. Neurolog Motoescu Cristina de la Spitalul Obregia și de analizele genetice făcute la INVITAE SUA.
Pentru că în România nu era atât de cunoscută boala și afecțiunile care le cauzează am ales să mergem în Italia la Roma la Spitalul Bambino Gesu, unde suntem luați în evidență și unde beneficiem și în acest moment de tratament cu TRAMETINIB (medicament care nu este în protocolul medical românesc) pentru afecțiunile cauzate de NF1 și care din fericire a avut efect. Aceasta a fost pe scurt povestea medicală.
Acum reven la partea instituțională.
Pe 12 octombrie 2021 băiețelul meu a fost încadrat de DGASPC Prahova în grad de handicap grav cu asistent personal, certificat valabil până pe 12 octombrie 2023.
Am mers din nou la DGASPC PH să depunem dosarul în vederea revizuirii certificatului de încadrare în grad de handicap de unde am primit o listă de documente necesare.
Pe data de 6 septembrie 2023 am fost din nou cu Dosarul COMPLET (cu toate documentele solicitate în acea listă) și mi s-a spus că nu îmi pot primi dosarul pentru că este incomplet.
Astfel, pe lângă Certificatul medical tip A5 eliberat de Doamna Dr. Neurolog Pediatru Motoescu Cristina de la Spitalul Obregia mai îmi trebuia ÎNCĂ un certificat medical tip A5 de la un oncolog pediatru din România.
Le-am spus că nu am de unde să aduc așa ceva pentru că noi suntem pe tratament la Spitalul Bambino Gesu din Roma-Italia, atașând și documente medicale traduse în limba româna de la medicul oncolog de acolo.
Funcționarii de la DGASPC PH mi-au repetat insistent că îmi trebuie și acel certificat și că fără el dosarul este incomplet și ei nu-l pot primi în vederea revizuirii.
Le-am explicat că eu consider că este suficient Certificatul medical tip A5 emis de neurologul pediatru din România pentru că Neurofibromatoza este o boală neurologică încadrată la ALTE AFECȚIUNI ALE SISTEMULUI NERVOS DEGENERATIV.
Mai mult decât atât, Scrisoarea medicală și Certificatul medical tip A5 eliberat de neurologul de la Obregia reconfirmă boala și în plus față de tumorile existente la momentul octombrie 2021 a mai apărut încă una în zona lombară.
Mi s-a explicat că fiind pe tratament cu Trametinib, trebuie încă un certificat de la un oncolog pediatru din România.
Mi se pare revoltător să merg să cer un astfel de certificat de la un oncolog pediatru din România având în vedere că acest tratament nu există în protocolul medical românesc și nu văd cum un oncolog din România ar putea să-și exprime o părere în astfel de caz.
Având în vedere cele menționate mai sus, consider că neacceptarea dosarului în vederea revizuirii Certificatului de încadrare în grad de handicap a copilului meu este un abuz din partea funcționarilor DGASPC Prahova.
Consider că documentele medicale prezentate la DGASPC Ph, România fiind o țară membră a Uniunii Europene, ar putea fi luate în considerare și documente medicale emise într-o altă țara membră UE, cum este Italia.
Vă mulțumesc anticipat. Cu stima, Iulian Tanase”.
La solicitarea Observatorului Prahovean, conducerea DGSPC Prahova a transmis următorul punct de vedere: