Diagnosticată cu limfomul Hodgkin, o ploieșteancă în vârstă de 67 de ani, se află acum în imposibilitatea de a afla dacă tratamentul cu Adcetris pe care îl urmează și care are rolul de a distruge celulele canceroase, are sau nu efectul scontat. Femeia ar fi trebuit să facă, la începutul lunii iulie, investigația PET-CT, care să îi arate dacă tipul de cancer de care suferă este sau în remisie. Numai că, surpriză, o modificare a Ordinului 436 din 23 mai 2023 privind modificarea și completarea normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative, o împiedică pe ploieșteancă să beneficieze atât de tratament, cât și de investigația ulterioară, ambele decontate.
Femeia a fost diagnosticată cu limfom Hodgkin, (un tip de cancer al sistemului limfatic), în urma curelor cu citostatice pe care le-a făcut pentru tratarea unui cancer de colon. A început, la spitalul Schuller, tratamentul cu Adcetris, perfuzabil, un medicament utilizat pentru tratamentul pacienţilor cu limfom Hodgkin. 16 ședințe de tratament, din care a făcut, până acum 9.
„42.000 de lei este prețul unei singure perfuzii, administrată în urma unei internări de o zi. La 21 de zile trebuie să fac o astfel de cură de tratament care are scopul de a distruge celulele canceroase din corp”.
Ploieșteanca ne-a mărturistit că problemele ei în lupta cu sistemul acum încep. În primele zile ale lui iulie, aceasta trebuia să efectueze o investigație PET-CT, tomografia cu emisie de pozitroni, combinată cu computer tomografia, cu ajutorul căreia să afle dacă tratamentul cu Adcetris are sau nu efect. Iar aici apare hiba. Statul îi decontează tratamentul, nu,însă, și această investigație al cărei cost este de 1700 de euro și pe care femeia trebuie să o facă la jumătatea tratamentului cu medicamentul citostatic.
Citește și: Prahovean de 78 de ani, dependent de concentratorul de oxigen, salvat în urma unei intervenții de amploare la Buștenari [FOTO]
„Practic, eu nu știu dacă schema aceasta de tratament, menită să distrugă celulele canceroase, dă sau nu rezultate. Văd la mine că mă simt mai bine, dar nu e suficient. Trebuie să știu negru pe alb. Iar statul își bate joc. Există acel ordin la nivel național, pe care toți îl execută, prin care este eliminată necesitatea aprobării comisiei de experţi de la nivelul CNAS pentru efectuarea acestei investigații. Stă în mâna medicului curant, zice ordinul. Numai că medicul curant nu are nicio putere.
Practic, statul nu îmi decontează și tratamentul și această investigație, motivând că sunt două tratamente. Nu sunt, însă. Una e schema și alta e investigația care să arate dacă schema are sau nu efect asupra formei de cancer de care sufăr”, a povestit, dezamăgită, femeia, care spune că nu știe ce să facă.
În privat nu se pune problema să meargă. „De unde să dau 1700 de euro când eu trăiesc dintr-o pensie? După ce că mă chinui cu boala, statul face economie și mă ajută doar jumătate din drum cu această boală cumplită. Restul de drum, să mă descurc, nu e treaba lui. În condițiile în care o viață am cotizat”, a concluzionat ploieșteanca.