Sfinții 40 de mucenici din Sevastia sunt pomeninți, în fiecare an, pe data de 9 martie. Sărbătoarea vine la pachet cu o serie de tradiții și obiceiuri, ziua de măcinici fiind considerată în calendarul popular începutul Anului Agrar.
Creștinii ortodocși îi sărbătoresc, pe 9 martie, pe Sfinții 40 de Mucenici. Este sărbătoarea celor 40 de martiri care s-au jertfit pentru credință. Ziua de Măcinici se suprapune cu ultima zi a Babei Dochia, când, conform tradiției, aceasta moare și se preface în stană de piatră, și prima zi a Moșilor.
În special în mediul rural, de Sfinții 40 de Mucenici, se păstrează o serie de obiceiuri, unul dintre ele fiind beția atestată de tradiția populară. Astfel, conform obiceiului, se spune că, în această zi este bine să bei 40 sau 44 de pahare cu vin.
Tot în această zi se spune că are loc deschiderea mormintelor și porților Raiului pentru revenirea sufletelor printre cei vii, dar și aprinderea focurilor de Măcinici prin curți și grădini, în fața caselor și în câmp.
Purificarea oamenilor și vitelor prin stropirea cu apa sfințită, precum și protecția magică a caselor și anexelor gospodărești prin înconjurarea lor cu cenușă provenită de la focurile de Măcinici sunt alte două obiceiuri care se mențin de mai multă vreme în mediul rural.
Obiceiul de alungare a frigului
Tot astăzi, în anumite zone, se păstrează obiceiul privind bătutul pământului cu maiurile (ciocane mari din lemn) pentru alungarea frigului și scoaterea căldurii, așteptarea spiritelor morților cu scaune și mese întinse la focurile de Măcinici.
Se mai spune că astăzi se poate afla norocul în noul an prin prepararea turtei de Măcinici, dar și prinderea vrăjilor și farmecelor.
Ce este bine să faci de Sfinți 40 de Mucenici
Conform tradiției, în ziua de 9 Martie, se spune că spune că astăzi se prepară și se împart mucenici copți sau fierți, pentru sufletele adormite și să eviți certurile. Tot în ziua de 9 martie, în mediul rural, se spune că se poate afla cum va fi vremea peste an.
Dacă pământul este înghețat în această zi, se spune că toamna va fi lungă, iar oamenii pot semăna porumbul cât de târziu. Dacă pământul nu este înghețat, conform obiceiului, toamna va pica bruma devreme și din cauza aceasta oamenii trebuie primăvara să semne repede. De altfel, în multe zone, în această zi se scotea plugul la câmp și se trăgea prima brazdă.