Cei care au depozitat o cantitate uriașă de deșeuri în apropierea DN 1B, la ieșire din Ploiești spre Bucov, pe malul râului Teleajen, nu vor răspunde pentru faptele lor. Motivul invocat de Garda de Mediu Prahova este hilar: Primăria Ploiești a făcut curățenie, prin intermediul operatorului Blue Planet. Cu alte cuvinte, zona a fost salubrizată din banii ploieștenilor, în timp ce poluatorul rămâne neidentificat și nesancționat.
Luna trecută, deputatul prahovean George Ionescu, de la Forța Dreptei, a făcut publice imagini cu un depozit ilegal de deșeuri descoperit pe malul râului Teleajen, la ieșire din Ploiești spre Bucov, în apropierea DN 1 B.
Citește și Garda de Mediu Prahova amendează, dar nu spune exact pe cine. „Așa ni s-a spus de la București!”
”În apropiere de Ploiești, pe malul râului Teleajen, au fost aruncați mai mulți baloți de dimensiuni mari, cu deșeuri compactate. Pentru că resturile, din plastic în special, au fost presate și legate în baloți, este clar că acestea au fost abandonate cel mai probabil de o firmă care se ocupă cu colectarea deșeurilor, dar care a preferat să le ”recicleze” pe câmp” a transmis deputatul Ionescu prin intermediul unui material video care poate fi vizionat AICI.
Observatorul Prahovean a solicitat Gărzii de Mediu Prahova un punct de vedere și măsurile dispuse pentru identificarea și sancționarea poluatorului.
Nu mică ne-a fost mirarea când am citit răspunsul conducerii acestei instituții, care susține că nu a putut aplica amenzi pentru că Primăria Ploiești, prin intermediul operatorului Blue Planet, adică pe banii noștri, ai plătitorilor de taxe și impozite, au făcut curățenie în zona respectivă!
Citește și Dezastrul de mediu de lângă Ploiești, vizibil din avion. Cui aparțin gropile fostelor balastiere, transformate în rampe de gunoi? [VIDEO]
Singura măsură a fost, cităm din documentul care poate fi lecturat integral mai jos că ”s-a impus montarea de plăcuțe de avertizare cu privire la interdicția abandonării de deșeuri de orice tip”.
Răspunsul Gărzii de Mediu Prahova care poate fi încadrat la categoria ”no comment”.
Având în vedere adresa dumneavoastră transmisă și înregistrată la Garda Națională de Mediu Comisariatul Județean Prahova cu nr. 391/26.01.2023, prelungită în condițiile legii, cu privire la depozitări necontrolate de deșeuri din construcții menajere și textile, pe un teren aparținând UAT Ploiești sau Ocolul Silvic Ploiești, vă comunicăm:
Depozitările de deșeuri necontrolate, care fac obiectul adresei, au fost identificate în data de 07.02.2023 ca fiind abandonate pe raza unității administrativ teritorială a municipiului Ploiești, zona cuprinsă între malul râului Teleajen și limita fondului forestier ce aparține Ocolului Silvic Ploiești.
Citește și Poluare masivă cu reziduuri petroliere la Ploiești, reclamată de deputatul George Ionescu. ”Volosevici nu mi-a răspuns la telefon” FOTO-VIDEO
În urma verificărilor efectuate în data de 14.02.2023, s-a constatat că RASP Ploiești, societatea care are încheiat contract de prestări servicii salubrizare cu Primăria Municipiului Ploiești, prin operatorul de salubritate SC Blue Planet Service SRL, au acționat în vederea ridicării deșeurilor abandonate în zona sus menționată încă din zilele de 11.02.2023 respectiv 12.02.2023, conform bonurilor de cantar anexate ca documente.
Astfel la data controlului din 14.02.2023, în zonă nu au fost identificate deșeuri abandonate.
Menționăm că aceleași aspecte au fost verificate în data de 07.02.2023 cu reprezentanți din cadrul Ocolului Silvic Ploiești și s-a constatat ca deșeurile nu sunt depozitate pe raza Ocolului Silvic. A fost încheiată Nota de constatare.
Față de cele constatate s-au impus măsuri de supraveghere, de interzicere a accesului transporturilor de deșeuri, pentru a evita și/sau elimina situațiile care pot conduce la depozitări necontrolate de deșeuri pe raza UAT Ploiești și monitorizarea în special a zonelor vulnerabile în care sunt abandonate deșeuri.
De asemenea s-a impus montarea de plăcuțe de avertizare cu privire la interdicția abandonării de deșeuri de orice tip în zonele în care se constată frecvent abandonarea deșeurilor.