Conform datelor existente, noile cărți electronice de identitate cu cip ar urma să fie emise la nivel național până la finele acestui an. Costul actual de 67 de lei care este solicitat în prezent la eliberarea acestora în proiectul pilot de la Cluj, va fi suportat de către statul român. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru acest proiect există o finanțare de 200 milioane de euro.
Practic, statul va suporta integral costul noilor cărți electronice de identitate (CEI). Acestea nu vor mai avea inscripționat locul nașterii, care va fi doar stocat pe cipul CEI, unde, de asemena, se vor regăsi și datele referitoare la adresa de domiciliu, respectiv cea de reședință.
Pentru eliberarea CEI nu va mai fi nevoie de prezentarea certificatelor de stare civilă la depunerea cererii, iar acestea vor putea fi eliberate opțional și pentru minorii care nu au împlinit încă 14 ani. Pentru minorii cu vârsta sub 12 ani, nu se vor colecta amprente digitale.
Cărțile de identitate în formatul actual nu se vor mai elibera începând cu 1 ianuarie 2024.
Valabilitatea noilor CEI
-2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;
-4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani;
-5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
-10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
-nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.
Cartea electronică de identitate se eliberează cu termen de valabilitate de 1 an, atunci când prelevarea amprentelor nu este posibilă temporar de la niciun deget.
Noua carte electronică de identitate va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021.
Românii care nu doresc noua CEI vor putea opta pentru o carte simplă de identitate și după data de 2 august 2031, însă doar ca act de identitate la nivel național. Trebuie să știe că nu vor putea călători în străinătate în baza acesteia.