Cu doar două zile înainte de Crăciun, în supermarket-uri, dar și la Halele Centrale din Ploiești este aglomerație. Goana pentru cumpărături este la ordinea zilei, iar cei mai mulți dintre cei care s-au așezat la cozi spun că bugetul necesar pentru masa de Crăciun a crescut față de anul trecut, din cauza scumpirilor.
Sarmale, piftie, cârnați, tobă, friptură și cozonaci… Mai sunt două zile până la Crăciun, iar goana la cumpărături este la ordinea zilei. Anul acesta, masa de Crăciun ne va costa mai mult, spun ploieștenii care s-au așezat la cozi pentru achiziționarea de carne de porc, tobă, șorici sau cozonac.
La Halele Centrale din Ploiești, un kilogram de mușchi file costă 26 de lei, în timp ce carnea de porc se vindea cu 25,99 lei/kg, iar antricotul de porc era la vânzare la 22 de lei/kg.
„Vedeta” în acest an rămâne șoriciul al cărui preț diferă de la un stand la altul, respectiv de la 45 de lei/kg la 65 de lei/kg.
Un kilogram de tobă, în schimb, poate fi cumpărat cu prețuri de la 38 de lei/kg la 45 de lei/kg, iar pieptul de porc, deja preparat cu mirodenii și ținut la afumătoare, poate fi achiziționat cu prețuri între 59 de lei/kg – 64 lei/kg. În schimb ceafa de porc poate fi cumpărată cu 29 de lei/kg, dar și cu 34 de lei/kg.
Când vine vorba de cozonac pot fi observate diferențe majore. Cel mai ieftin cozonac de la Halele Centrale este 12,99 lei, însă un astfel de preparat tradițional poate costa chiar și 40 de lei/kg în magazinele de specialitate, cu 10 – 15 % mai mult față de 2021, în contextul în care anul acesta s-au înregistrat scumpiri la ouă, zahăr, ulei și făină.
Masa de Crăciun mai scumpă față de 2023
Ploieștenii recunosc că sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru masa de Crăciun față de 2021 în contextul în care mai toate produsele alimentare s-au scumpit sau, spun ei, să renunțe la anumite produse.
„Toate s-au scumpit: uleiul, zahărul, untul, carnea… Vedem diferențe de la o zi la alta. Normal că masa de Crăciun va costa mai mult. Eu prefer să cumpăr cantități mai mici ca să mă încadrez în buget. O să iau doar câte puțin din fiecare produs, pentru că mai mult de 300 de lei nu am, pentru că trebuie să plătesc întreținerea și facturile”, ne-a mărturisit Ileana Stancu, în vârstă de 69 de ani.
„În urmă cu câțiva ani, preparam produsele de Crăciun în casă. Nu mai este rentabil. O să cumpăr un cozonac, cumpăr puțină tobă, niște carne pentru friptură și o să fac sarmale. Bugetul se va menține, ca și anul trecut, la vreo 600 de lei, însă este primul an când am renunțat să cumpăr o jumătate de porc cum făceam în anii trecuți”, ne-a spus și Maria Istrat, în vârstă de 55 de ani.