O mamă cu doi copii de doar 8 și 10 ani, rămași pe drumuri în prag de iarnă. O mobilizare fără precedent la nivel de comunitate locală. Una modestă, fără posibilități materiale extraordinare. Însă, solidară cu suferința unor suflete chinuite și nevinovate. S-a întâmplat la Slănic, unde, în câteva luni, oamenii au pus mână de la mână și au reușit să le ridice o căsuță decentă celor doi frățiori rămași orfani de tată, Andreea și Mihai.
Niculina Moisica, femeie necăjită din satul Prăjani, și-a pierdut soțul în vara acestui an. Era singurul întreținător al familiei, care trăia într-un grajd, transformat în locuință. O încăpere insalubră și minusculă, în care abia încăpeau un pat, o masă și o sobă veche de lut.
Moartea părintelui celor doi micuți a adus-o pe mamă în pragul disperării. Ajunsă în situația de a nu mai avea nici măcar o pâine să le pună pe masă, femeia a cerut ajutor. Iar oamenii s-au mobilizat.
S-au strâns 30.000 de lei, bani cu care, Florin Burnescu, inițiatorul demersului, a reușit, cu ajutorul a câțiva voluntari să le clădească o casă cât de cât decentă și să îi ajute pe cei trei să recapete puterea de a zâmbi și spera din nou.
„Multă lume s-a crucit întrebându-mă cum, din ce bani și cine o va ridica. Părea o nebunie. De fapt, a și fost o nebunie. Toate aceste întrebări absolut normale, pertinente, puneau la pământ gândul că acest vis se poate împlini. Dar nu am renunțat la idee. Am gândit o campanie și i-am dat drumul.
Ușor, ușor, s-au strâns 30.000 de lei. Le-am ridicat o cameră spațioasă, de 20 mp, unde să poată trăi decent. Au urmat dotările. Aici au apărut donațiile colective. Pat, televizor, sobă. Polițiștii au strâns bani și obiecte și le-au donat. Jandarmii au făcut la fel, unii și în colectiv, cu colegii, dar și individual. Primăria a dat și ea buldozerul cu care s-au executat lucrările de bază la fundație. A alocat bani și pentru niște materiale de construcție, dar și lemne de foc. Ieri a fost a instalată soba și am dat drumul la instalația electrică. Casa e terminată! Mai trebuie doar inaugurată și sfințită. Am numit-o casa solidarității slănicene”, a declarat Florin Burnescu, inițiatorul acestui demers.
Cum ți se pare subiectul?