Cei cinci frățiori din comuna Tătaru îl vor primi pe Moș Crăciun în casă nouă. Povestea copilașilor abandonați de mamă, care trăiesc în niște condiții greu de imaginat, a sensibilizat nu doar o comunitate, ci o țară. Tot ce și-au dorit acești micuți a fost să iasă din sărăcie. Iar statul să nu îi despartă. Sunt cinci copii care pierduseră puterea de a zâmbi și par să se fi maturizat înainte de vreme. Visau la ziua în care nu vor mai tremura de frig. Visau și la ziua în care nu vor mai cunoaște foamea.
Unui copil crescut într-o familie normală îi este greu să înțeleagă ce înseamnă abandonul, durerea, tristețea și neputința.
Alin, Ionuț, Ana Maria și gemenii Andrei și Eugen au plâns după o mamă care le-a întors spatele. Au rămas în grija unei bunici paralizate și a unui tată, care, la un moment dat, părea depășit de situație. Neputincios în fața unui fapt împlinit. Grija a cinci copii, ai lui, cărora cu greu le putea pune o pâine pe masă. Nu le putea oferi micuților nimic. Nici măcar speranță.
Citește și: Drama copiilor din Tătaru, care a emoționat o țară întreagă. Au primit zeci de încălțări, dar ei poartă tot papuci rupți, fără șosete
Frățiorii de la Tătaru încă împart cămăruța de nici 10 metri pătrați cu bunica paralizată. Două paturi, o sobă cu lemne și o măsuță pe care stă un televizor. Mizerie cât cuprinde. Cinci suflete care aici se joacă, aici își fac temele pentru grădiniță și școală, aici mănâncă, aici se așază seara la somn întrebându-se cu ce au greșit atât de tare.
Citește și: Cinci frățiori din comuna Tătaru, îngropați în foamete și sărăcie. „Mami nu ne-a vrut niciodată, de aia a plecat!”
Frățiorii reîncep să zâmbească, însă. Dumnezeu și-a întors fața către ei și a făcut-o prin oamenii buni.
Casa dărăpănată și insalubră, camerele care stăteau să cadă încep să semene cu ceea ce trebuie să fie pentru orice copil „acasă”. Acoperișul a fost reparat, prin geamurile sparte nu mai șuieră vântul, noroiul de pe jos a dispărut, iar în locul lui au apărut parchetul și gresia.
Două sobe încălzesc cele două camere în care vor sta frățiorii. De mâine (n.r.7 decembrie, ne spune primarul din Tătaru, Ionuț Popa, va veni și mobila. „Cea mai mare bucurie a lor este că nu vor mai dormi înghesuiți pe o canapea toți cinci, alături de o bunică bolnavă și neputincioasă. Nu vor mai fi nevoiți să rămână mizeria în care s-au născut pentru că nimeni nu s-a gândit la viitorul lor”.
Acești copii au văzut că viețile lor contează. Că fericirea lor e importantă pentru oamenii buni, mulți la număr, care s-au mobilizat pentru a le fi sprijin.
De Crăciun, Alin, Ionuț, Ana Maria, Andrei și Eugen doar vor mulțumi. Unui „Moș” bun, darnic și blând care le-a făcut cel mai frumos cadou: căldura unui cămin pe care ei să îl numească „acasă”.