Maria Dumitru este o profesoară din Aluniş, judeţul Prahova și, totodată directoarea școlii din localitate. Dacă ar fi mai mulţi oameni ca ea, multe ar merge mai bine în această ţară…
Din dragoste pentru localitatea de baștină, a demarat proiectul „La Aluniș, grija pentru mediul înconjurător se înrădăcinează precum pomii cei roditori“, proiect care s-a calificat pentru o finanțare de 30.000 de lei din partea Consiliului Județean Prahova.
În cadrul proiectului profesoara a avut în vedere trei direcții: igienizarea spațiului din școală, colectarea selectivă a gunoiului și plantarea de pomi fructiferi.
Fiind „alunișancă” de fel, așa cum singură se descrie, nu îi era deloc ușor să vadă cum, în fiecare dimineață, când ieșea din curte pentru a merge la școală, pe marginile drumurilor, creșteau mormanele de gunoaie, hârtii și ambalaje aruncate. „Avem magazine sătești. Vând dulciuri, fel de fel… Toate ambalajele erau pe jos, pe marginea drumurilor. Mi-am dat seama că peste tot, la televizor, se vorbește despre ecologizare, dar ea, de fapt, nu există la noi.”, povestește Maria Dumitru.
„Am început cu montarea containerelor pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Apoi am început să facem curat în curtea școlii.”. Ușor-ușor, după ce au terminat igienizarea curții școlii, au ieșit în localitate. „Totul a început de la Asociația de părinți a școlii. Fără ajutorul părinților nu am fi reușit”, mai spune Maria.
„Treptat, oamenii din Aluniș ne-au văzut, și pe noi și copiii, cum strângem gunoaie și au început și ei să facă la fel.”. Au început din școală, cu copiii mici. Având în vedere că nu toți beneficiau acasă de educație adecvată în ceea ce privește curățenia, au reușit să facă acest lucru la școală. Și toți au participat și au învățat.
Citește și: Copilul „teribil” al kartingului. Andrei Panait, un puști de 10 ani din Ploiești, vrea să îi calce pe urme lui Lewis Hamilton
După igienizarea localității au trecut la plantarea pomilor fructiferi în curtea școlii. „Curtea este spațioasă, solul este foarte bun pentru pomii fructiferi, așa că am zis să folosim fiecare palmă de pământ”, povestește profesoara.
În total au fost plantați 40 de pomi fructiferi, din care 33 la școală. În plus, în tot acest timp, au fost desfășurate și alte activități în cadrul proiectului, ca, de exemplu, „Ecologia prin ochii copiilor”.
În cadrul acestei activități, copiii s-au prezentat cu creații vestimentare din materiale reciclabile. Copiii au primit diplome, iar 45 dintre ei au fost declarați câștigători și au primit ca și premiu o excursie la București, „de unde s-au întors foarte încântați”, povestește Maria Dumitru.
Proiectul „La Aluniș, grija pentru mediul înconjurător se înrădăcinează precum pomii cei roditori“ nu a fost primul inițiat de Maria Dumitru și care s-a bucurat de finanțare de la Consiliul Județean. Înainte de acesta, directoare școlii din Aluniș a demarat un proiect prin care a înlocuit tablele clasice din școală cu table interactive. Și, tot ea, promite că nu se va opri aici.
Dacă mai mulți prahoveni ar lua exemplu de la Maria Dumitru, poate că județul ar fi mai curat iar oamenii mai civilizați.
Cum ți se pare subiectul?