spot_img
- Publicitate -

Prahova, leagănul copiilor refugiați cu dizabilități psihice din Ucraina

Data:

Județul Prahova a devenit leagăn pentru singurii 70 de copii cu dizabilități psihice din Ucraina ajunși în România. Însoțiți de profesoarele care le asigurau îngrijirea la Cahul, de cealaltă parte a Dunării, copiii au ajuns în așezămintele prahovene la câteva zile de la bombardamentele asupra Ucrainei. Ei au fost împărțiți în trei locații – la Posești, în Vălenii de Munte, la așezămintele preotului Tănase și la Băicoi, la fostul leagăn pentru orfani, Raza de Soare.

- Publicitate -

Un text de Oana Despa

Războiul din Ucraina a schimbat definitiv soarta centrului Rază de Soare din Băicoi care, după ce dăduse în plasament și ultimul orfan, se pregătea să devină centru de zi de urgență. Mai exact, aici ar fi fost aduși copiii scoși de urgență din familiile lor în situații de abuz.

La Băicoi sunt două tipuri de copii – cei mici și adolescenții. Când echipa Observatorului a ajuns, la cei mici erau în vizită reprezentanții unei fundații care făcea jocuri cu ei. Afară, adolescenții se dau în leagăne și vorbesc cu îngrijitoarele. Sunt românce și ucrainence.

Un militar a supraviețuit după ce a fost găsit împușcat în cap

Un militar din cadrul Garnizoanei Târgu Jiu a fost găsit împușcat în cap, luni dimineață. El a scăpat cu viață și se află la...
- Publicitate -

Kirill este unul dintre adolescenții de la Băicoi. Are 17 ani și este pasionat de limbi străine. Atât de pasionat că pe cine întâlnește își exersează tot ce știe. Locuiește acum la Băicoi, la complexul Raza de Soare, alături de alți 26 de copii, toți cu dizabilități psihice ajunși în România la câteva zile de la izbucnirea războiului dintr-un Chilia Nouă.

Toți au nevoie de asistență specială și de însoțitori. De aceea, au venit cu profesoarele lor. Femeile fac naveta între România și Ucraina. O perioadă aici, o perioadă acolo. Cele mai multe nu stau mai mult de o lună în România, pentru că acasă au familii. N

u pot rămâne de tot, pentru că și acolo au în îngrijire alți 50 de copii speciali. Este vorba despre minori care au familii, dar care trebuie să frecventeze cursurile unei școli speciale pentru a se putea integra cât mai bine în societate.

- Publicitate -

Kiril vrea să învețe, așa cum poate el, limba română. „Bună, ce faci?”, începe imediat ce constată că nu e vreun cunoscut l-ar putea ajuta. Abia așteaptă să i se răspundă „Bine, tu?, că are replica pregătită. „Extraordinar, magnific, minunat!”. Trece apoi cu puterea unui copil special la următorul interlocutor. „Bună, ce faci?” și își continuă lecția învățată. Poate să spună „Extraordinar, magnific, minunat!” de sute de ori. Mușcă rapid din cuvinte cu o poftă adolescentină. Singurii care-i lipsesc uneori sunt interlocutorii. După ce îi epuizează pe toți cei prezenți, se întoarce la cartea lui.

De când au ajuns la Rază de Soare, Kirill e fericit. Învață singur româna, înțelege cam tot, iar atunci când nu o face, arată spre telefon și spune în ucraineană să traduci de acolo.
Ce mai mult i-a plăcut în excursii sau tabere. Două săptămâni a fost departe de locul care le-a devenit acasă – una la munte, cealaltă la mare. Cele mai fericite de când e în România.

De tabere și excursii își amintesc toți copiii. Mai ales că au fost primele lor experiențe de acest fel. Cum aud că e de mers undeva, își fac bagajele din timp și tot întreabă educatoarele când se pleacă.

Se schimbă vremea. Când revin ploile

Meteorologii au actualizat prognoza pentru această săptămână. În Prahova ne așteaptă o vreme schimbătoare, cu precipitații importante. Luni, 24 martie, vremea va fi în general...
- Publicitate -

De fiecare dată când o zărește pe Letiția Mușat, directoarea centrului, Sahsa, colegul lui Kiril se duce spre ea și o întreabă cât mai e până pleacă. Nu se dezlipește de ea până nu primește promisiunea fermă că se va întâmpla curând. Pleacă țopăind într-o pereche de pantofi portocalii cu trei numere mai mari. I-a primit de la clubul sportiv din zonă, dar e atât de încântat de ei că nu i-ar da jos nici când doarme.

În sala mare, copiii mici se joacă cu o minge pe care trebuie să o plimbe cu o pânză întinsă deasupra capetelor lor. Au șase-șapte ani și unii nu vorbesc deloc.

„La început, la prima petrecere pe care am organizat-o, s-au speriat și au început să țipe când s-au spart baloanele. Și când au auzit prima data o ambulanță s-au tăvălit pe jos”,își amintește Letiția Mușat. Acesta a fost și motivul principal pentru care educatoarele din Ucraina au decis să facă naveta. A fost important ca toți copiii să aibă o legătură cu limba lor, cu oamenii cunoscuți și cu viața lor de dinainte.

- Publicitate -

Citește și Kyrylo, copilul special ucrainean pentru care Ploieștiul a devenit acasă 

Acum totul pare că se întoarcă la normal. Copii s-au obișnuit cu educatoarele din România și, cel mai important, au învățat unde sunt spațiile de care au nevoie. Mai întâi cu pozele deasupra ușilor, mai apoi pe dinafară.

Lena este legătura copiilor cu profesoarele din România. Vorbește română și a fost, pe lângă pedagog, și translator în fiecare zi. Acasă, în Ucraina, are propria familie și copii. Nu renunță să vină să aibă grijă și de cei din România. E bucuroasă că cei mici s-au adaptat și mândră că mănâncă tot.

„Mâncarea e excelentă, avem niște bucătărese minunate, suntem tratați regește”, spune femeia cu lacrimi în ochi. „E adevărat că nu aruncăm mâncare mai deloc”, confirmă și Letiția Mușat. „Lucru care nu ni se întâmpla când aveam și noi copiii noștri.”

- Publicitate -

Venirea copiiilor ucraineni cu probleme a mobilizat toată comunitatea. Nu doar că au venit cu haine sau ce mai era necesar pentru nevoile zilnice, dar firmele și fundațiile s-au mobilizat să facă o cameră senzorială, mai multe camere de studiu și, acum, cu ajutorul funcției lui Sean Penn, Core Response, pregătesc un cabinet de psihologie individuală.

Citește și Halele Centrale din Ploiești, școală ad-hoc pentru copiii ucraineni [FOTO]

Au strâns bani pentru investigații medicale și pentru tratament stomatologic pentru copii. Unii au fost super încântați de noua experiență, cu alții încă mai e de lucrat ca să fie convinși să accepte tratamentul. Nimeni nu era pregătit pentru o astfel de de experiență, dar viața le-a demonstrat că se pot mobiliza.

Material realizat cu o bursă din programul „Consolidarea rezilienței democrațiilor vestice ca reacție la războiul din Ucraina și la consecințele acestuia la nivel european și mondial”, derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România și Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a celor două organizații.”

- Publicitate -

Cum ți se pare subiectul?

Sondaj Observatorul Prahovean

Provocarea Observatorul Prahovean

Doctor bun

Experiența unei ploieștence cu UPU Județean: „Ireproșabil!”

Există și relatări pozitive de la Spitalul Județean de...

Se întâmplă și lucruri bune la spitalul județean Ploiești

În ciuda investițiilor masive din ultimii ani în modernizarea...

„Medicii de la SJU i-au prelungit viața bunicii mele”

Observatorul Prahovean continuă seria publicării mesajelor de mulțumire către...
- Publicitate -

Antreprenori de succes

Băcănia la Gustări, afacerea a două surori din Câmpina

Într-o lume în care viața parcă fuge, trăim într-un...

Unica seră verticală de microplante din S-E Europei este la Ploiești

Ultragreens este, în momentul de față liderul de piață...
- Publicitate -

Exclusiv

Trenurile din Prahova care circulă cu 30 km/oră

Infrastructura feroviară depășită, precum și trenurile ”obosite” transformă o...

Absolvenții UPG Ploiești care se angajează rapid cu 5000 euro/lună

Mai multe facultăți din cadrul Universității Petrol și Gaze...

Cât de mult a sărăcit Ploieștiul. Cifrele dezastrului

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), Municipiul Ploiești...

Ploieștiul atunci și acum: Prola vs primul Kaufland din oraș

Puțini sunt cei care își mai amintesc în prezent...

Ei sunt super-sportivi: au alergat 24 de ore în scop caritabil

În acest weekend, în Padurea Gârboavele, s-a desfășurat UltraRace...

Ai un pont?

Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp la 0785 075 112

- Publicitate -

Știri noi

Un șofer beat a provocat un accident în parcare Leroy Merlin

Un bărbat în vârstă de 58 de ani, care...

Doi gemeni din Prahova, calificați la olimpiada națională

Performanță lăudabilă pentru doi frați gemeni, elevi în clasa...

Accident grav, cu patru victime, pe DN1 în Brașov

Un accident rutier în urma căruia patru persoane au...

Trafic oprit pe A 3, pe sensul Ploiești-București. Arde o dubă

Circulația rutieră pe Autostrada A 3, pe sensul Ploiești-București,...

Trenurile din Prahova care circulă cu 30 km/oră

Infrastructura feroviară depășită, precum și trenurile ”obosite” transformă o...
- Publicitate -

Emisiuni

Cauți un job mai bun? Cum te pot ajuta AJOFM și UPG Ploiești

La finele acestei săptămâni, la Palatul Culturii se va...

Povestea BraveBots. Îndrumă copiii și tinerii către robotică

Elevii de la Colegiului Național Mihai Viteazul Ploiești organizează...

Gropile de pe DN 1, în Prahova, plombate în bătaie de joc

Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au dezbătut...
- Publicitate -

Vox Publica

Și eu sunt suveranist!

Am constatat că, în ultimul timp, personaje politice tind...

Crin Antonescu va fi adus mâine, pe mare șest, în Ploiești

Zvonurile care reies din scandalul mocnit dintre peneliștii și...

Pe lângă Gavrilă de la POT Dăncilă era TOP :)

După ce ”presedintele (ne) ales” Călin Georgescu a fost...
- Publicitate -

Pe aceeași temă

Se schimbă vremea. Când revin ploile

Meteorologii au actualizat prognoza pentru această săptămână. În Prahova...

Cât costă carnea de miel în Prahova înainte de Paște

Cu o lună înainte de Paște, pe site-urile de...

Coloși ai Câmpinei, azi, ruină. Mii de oameni au muncit aici

Odinioară erau mândria economiei Câmpinei. Azi sunt doar niște...

Șase copii din Drăgănești au rămas pe drumuri. Le-a ars casa

O familie din satul Meri, comuna Drăgănești, a rămas...
- Publicitate -

Când și de ce se dau pomii cu var?

Odată cu apropierea sărbătorii Paștelui, gospodarii încep curățenia de...

Mircea Cărtărescu, în dialog cu Ioan Cochinescu la Ploiești

O seară de primăvară în care mai marii artelor...

Când trecem la ora de vară 2025

România va trece la ora de vară 2025 în...

Nou ajutor pentru bătrânul care locuiește singur, într-un vagon

Acțiunile umanitare desfășurate de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale în...