Parlamentarii vor să introducă în Codul Muncii un nou tip de contract. Proiectul stârnește deja controverse și este privit cu scepticism, în sensul în care nu este foarte clar cum este cuantificată prestația angajaților cu ”zero ore” în contract.
Inițiatorii sunt parlamentari PSD. Aceștia și-au inspirat inițiativa din experiența celor doi ani de pandemie, când munca de la distanță nu a putut fi cronometrată în unitatea de timp, dar a putut fi evaluată prin prisma rezultatelor angajaților care au lucrat în acest sistem.
Conform proiectului, acest tip de contract ar putea introduce în câmpul muncii și oameni care practică activități periodice, precum consultanță juridică sau tehnică, zilieri sau grădinari.
Drepturile salariale se acordă în funcție de orele lucrate, potrivit numărului de ore consemnate de angajator în pontaje.
George Butunoiu, expert în HR, declarație făcută la digi24: „La nivel social este un mare, mare beneficiu, pentru că o să integreze o mulțime de oameni. Sunt foarte multe companii care au nevoi foarte fluctuante de forță de muncă, cum sunt unii care au vara foarte multă nevoie de forță de muncă sau dimpotrivă, iarna.”
Dar la cunatumul pensiilor s-au gandit domnii de la PSD? Daca un angajat figureaza cu 0 (zero) ore lucrate in decursul unui an, conform contractului individual de munca…cam care ar fi cuantumul pensiei lui, calculata sub forma de „vechime”, pentru perioada de munca prestata in acel an?