AstraZeneca și trombozele. Câte cazuri sunt de fapt. Ce înseamnă riscul de tromboză după administrarea vaccinului

Se vehiculează în ultimele zile legătura directă pe care vaccinul AstraZeneca o are cu apariția fenomenelor trombotice în cazul persoanelor sub 55 de ani. Chiar în cursul serii de astăzi este așteptată decizia EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) cu privire la recomandările privind continuarea imunizării cu acest ser.

Deși se continuă îndemnarea populației să se vaccineze cu acest ser, situația reală nu arată prea bine. În urma suspiciunilor legate de apariția trombozelor, o treime din cei care aveau programare la vaccinarea cu AstraZeneca au decis să o anuleze sau, pur și simplu, nu s-au prezentat. Mai exact, 33% din cei programați au anulat sau nu s-au prezentat. 99.000 de persoane care confirmaseră pe platformă vaccinarea și-au anulat programarea, 200.000 nu s-au prezentat.

Panica pare să se instaleze. Pe bună dreptate, nu e de glumit cu posibilitatea formării cheagurilor de sânge, dar cât este de mare acest risc?

Până la ora actuală, în România nu s-a raportat niciun caz de tromboză venoasă asociată cu vaccinarea cu AstraZeneca. În alte țări au fost raportate 30 de cazuri la 18 milioane de doze, cazuri apărute între a șaptea și a zecea zi de la inoculare. Din aceste 30 de cazuri au fost raportate 7 decese. Cam acesta este riscul real. Încă se studiază care este exact legătura între vaccin și apariția trombozelor.

Mai întâi a fost scandalul legat de efectele adverse imediate: prea puternice, lumea s-a aflat în imposibilitatea de a-și îndeplini îndatoririle de serviciu după vaccinarea cu AstraZeneca. Atunci au apărut primele semne de întrebare, primele refuzuri de inoculare a serului. Acum, refuzurile și anulările au la bază riscul de a dezvolta cheaguri de sânge din cauza acestui vaccin. Pentru că s-au raportat 30 de cazuri la 18 milioane de doze. E un risc, e dreptul oricui să nu fie dispus să și-l asume…

Dacă recapitulăm puțin mediatizarea acestui vaccin încă de la aprobarea lui, vom înțelege mai bine de ce există această neîncredere. Nu e doar riscul de tromboză din ultima vreme, este bâlbâiala totală care a înconjurat comunicarea legată de tot ce înseamnă acest vaccin încă de la apariția lui.

La început a fost eficacitatea mai mică față de concurentele Pfizer și Moderna, 70% vs 95%, Apoi a fost aprobat doar pentru persoanele până în 55 de ani. Apoi au apărut reacțiile adverse puternice (nu grave). Apoi s-a ridicat recomandarea de 55 de ani și a rămas doar cea referitoare la persoanele peste 18 ani, fără limită superioară de vârstă. Apoi, în anumite țări, din cauza cazurilor de tromboze asociate cu vaccinarea la persoane tinere, s-a dispus vaccinarea cu acest ser doar a persoanelor peste 60 de ani (vezi cazul Germaniei). Ce mai urmează? Cât de riscante sunt de fapt aceste tromboze raportate?

Hai să vedem puțin însă la ce riscuri ne supunem în cazul administrării altor produse farmaceutice și nu discutăm în general, pentru că sunt foarte multe, ci doar punctual, cazul trombozelor.

Deci avem 30 de tromboze la 18 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Studiile arată că, în cazul administrării de anticoncepționale orale de tip vechi, riscul de tromboze este de 6 la 10.000 de femei. În cazul administrării de anticoncepționale orale de tip nou, riscul de tromboze merge până 14 din 10.000 de femei.

Mai exact:

– Din 10000 femei care nu utilizează niciun contraceptiv hormonal combinat şi nu sunt gravide, la aproximativ 2 femei va apărea un cheag de sânge în decurs de un an.

– Din 10000 femei care utilizează un contraceptiv hormonal combinat care conține levonorgestrel sau noretisteron sau norgestimat, la aproximativ 5-7 femei va apărea un cheag de sânge în decurs de un an.

– Din 10000 femei care utilizează un contraceptiv hormonal combinat care conține gestoden, la aproximativ 9 până la 12 femei va apărea un cheag de sânge în decurs de un an. (extras din prospectul contraceptivului oral Celestinne)

Și, cu toate acestea, nimeni nu retrage de pe piață anticoncepționalele orale. Toți susțin că „beneficiile depășesc riscurile” în cazul administrării acestora. Mai mult, majoritatea femeilor care utilizează această formă de contracepție, nici nu știu la ce risc se supun. Câte citesc prospectul? Dacă medicul prescrie respectivele anticoncepționale, femeile le iau. „Beneficiile depășesc riscurile”.

Sunt puși la zid toți cei care recomandă în continuare imunizarea cu AstraZeneca. Lumea nu mai are încredere în acest vaccin. Se solicită scoaterea lui din schema de vaccinare.

Acum, când fiecare își poate alege tipul de vaccin, oare ar trebui retras? Sunt mulți cei care își asumă riscul, sunt mulți vaccinați cu prima doză care așteaptă rapelul. Dacă retrag AstraZeneca, să retragă și anticoncepționalele. Așa ar fi logic, nu?

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău