Cum devin copiii mame la 13 ani. Fenomen îngrijorător în Prahova

Prahova se confruntă, în ultimii ani, cu un fenomen îngrijorător. Este vorba de minorele care ajung să devină mame la o vârstă extrem de fragedă. Lipsa de educație, dar și abuzul fizic, psihic și cazurile de neglijență în familie sunt doar câteva cauze care conduc la o astfel de situație.

O statistică a Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploiești arată că, anul trecut, 180 de minore au devenit mame după ce au adus pe lume copii la Maternitatea Ploiești. Două dintre fetițele care au devenit mame aveau numai 13 ani.

„La Spitalul de Obstetrică Ginecologie Ploiești au avut loc aproximativ 3.600 de nașteri. 180 de mămici aveau vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani”, a precizat dr. Călin Boeru, directorul medical al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploiești, care consideră că fenomenul ar trebui să ridice niște semne de întrebare.

Directorul medical al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploiești, dr. Călin Boeru, susține că prin munca asistentului social, din fericire nu a existat niciun caz social în 2020, respectiv nicio minoră nu și-a abandonat copilul în Maternitate

„Toți copiii au fost luați în familie”, a precizat dr. Călin Boeru, care spune că rămâne însă îngrijorător faptul că și în 2021 se păstrează un trend crescător al fenomenului în care minorele devin mame la vârste atât de fragede.

Pentru că, spune dr. Călin Boeru, o sarcină la o vârstă atât de mică își pune amprenta pe copilul devenit mamă.

În plus, inclusiv copilul adus pe lume ar putea avea probleme, pentru că, în multe cazuri, minorele ajung pentru prima dată la medic în momentul în care nasc.

Dincolo de recomandările medicale, povestea fiecărei fetițe devenite mamă reprezintă o adevărată traumă.

Sute de sesizări de copii abuzați și neglijați, în 2020

De departe însă, un alt factor la fel de devastator îl reprezintă neglijența și abuzul în familie.

În perioada ianuarie – decembrie 2020, 825 de sesizări înregistrate la DGASPC Prahova au vizat cazuri de copii abuzați sau neglijați. În 109 de situații a fost vorba despre copii abuzați fizic, în timp ce în 55 de situații era vorba despre abuz psihic, fiind reclamate și 21 de cazuri de abuz sexual, iar alte 608 sesizări au vizat cazuri de neglijență.

În 718 situații, minorii au beneficiat de consiliere. În alte 19 cazuri au fost impuse măsuri de plasament tip familial, iar alți 75 de copii au fost plasați în sistemul de protecție public și privat.

Conform datelor statistice, în 2020 numărul sesizărilor a crescut semnificativ dacă am compara cu anul 2019, când în Prahova au fost înregistrate 651 de sesizări.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0726 221 596 pe WhatsApp sau Signal

1 COMENTARIU

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău