- Publicitate -

Protest al Asociației Stop Poluării Orașului Ploiești. De ce nu va participa la dezbaterea publică privind planul de calitate a aerului

Asociația Stop Poluării Orașului Ploiești a transmis un comunicat despre dezbaterea publică privind propunerea de elaborare a Planului integrat de calitate a aerului pentru municipiul Ploiesti și comuna Brazi, acțiune care va avea loc la sediul Palatului Administrativ, Sala Europa, din Bulevardul Republicii nr. 2-4, în data de 20.01.2021, începând cu orele 17.00.

- Publicitate -

Astfel, Asociația Stop Poluării Orașului Ploiești consideră că Studiul de Calitate a aerului și Planul Integrat de Calitate a Aerului pentru Municipiul Ploiești și Comuna Brazi prezintă o eroare sistemică, care îl face inutilizabil.

Inutilitatea acestui plan rezidă în faptul că există discrepanțe majore între cantitatea de poluanți măsurați și modelarea poluării, conform cu autorizațiile de mediu, transporturi și distribuția populației.

De exemplu, la benzen, diferența între poluarea legală (adică, poluarea prevăzută în autorizațiile integrate de mediu ale agenților economici, înregistrati SIM) și cea măsurată de APM este de 1:3. Adică, poluarea ilegală, necuprinsă în studiu, este de două ori mai mare. Un studiu cu eroarea peste 50% este inutilizabil.

Realizatorii studiului au încercat să pună această eroare pe seama companiilor neînregistrate în SIM – Sistemul Integrat de Mediu.

În legătură cu Planul de Mențire a Calității Aerului în Ploiești și Brazi situația este simplă: proiectul a fost realizat pe baza datelor poluării oficiale, legale, și nu are nicio tangență cu poluarea reală, măsurată, care este ce câteva ori mai mare (după cum reiese din studiu). Cum se pot creiona sugestii/soluții de menținere a calității aerului, atâta vreme cât pe hârtie sunt trecute date ale valorilor poluării aerului de cîteva ori mai mici, față de ceea ce există în realitate?

Modelele de calcul iau în considerare numai poluarea declarată oficial în SIM (sistemul integrat de mediu), la care se adaugă poluarea de trafic auto și poluarea dată de distribuția populației. Acestea reprezintă cea mai mică parte a poluarii din orasul nostru și din localitatea Brazi.

- Publicitate -
  • Nimic despre poluarea oficial înregistrată, specifică pornirii instalațiilor, ori de poluarea incidentelor tehnice.
  • Nimic despre poluarea oficială neînregistrată a incidentelor tehnice care degajă poluanți nemăsurabili (adică nu pe la coș, unde sunt senzorii, ci prin țevi sparte, valve de siguranță, avarii tehnice etc.).
  • Nimic despre poluarea infracțională a mafiei deșeurilor prin incendierile de: cabluri, mase plastice, deșeuri toxice în gropile de gunoi legale, deșeuri periculoase în incinta ECOBURN, deșeuri necunoscute în incita depozitului ilegal Mimiu, deșeuri petroliere în incinta Astra, deșeuri petroliere în incintele diverselor societăți economice aflate la periferia Ploieștiului.
  • Nimic despre poluarea istorică, veche de 165 de ani, a cărei situație nici în ziua de azi nu este rezolvată.
  • Nimic despre poluarea cu pulberi de la Valea Călugărească, unde sunt zeci de hectare acoperite cu deșeuri de la combinatul chimic dezafectat.

Câtă vreme toate aceste surse de poluare prezintă o anumită ritmicitate și emit poluanți în cantități relativ constante, în creștere de la an la an, ele trebuie luate în considerare în Proiectul de Menținere a Calității Aerului în Ploiești și Brazi.

Mai mult, poluarea în Ploiești și Brazi este atipică, din cauza surselor diverse ce emit cumulat un cocteil de poluanți variabili în timp, poluanți activi care își schimbă compoziția prin reacții atât între ei, cât și din cauza condițiilor schimbătoare de mediu.

Înainte de a începe studiul pentru un proiect de calitate a aerului, avem nevoie de un screening asupra poluanților reali, și a felului cum se recombină și dispersează.

- Publicitate -

Pe baza acestui screening, este nevoie de suplimentarea atât a stațiilor de măsurare a calității aerului, cât și de suplimentarea numărului senzorilor care să monitorizeze substanețele periculoase descoperite prin screening (de exemplu: hidrogenul sulfurat exista, dar nu este masurat corespunzător), și abia după ce obținem date valide, corecte și complete, se poate începe munca la Studiul de Calitate a Aerului pentru Municipiul Ploiești și Brazi.

De asemenea, propunem ca în urma acestor cercetări, să se realizeze o hartă a surselor constante de poluare în Ploiești si Brazi, mai ales că, în urma unor surse de informare, se pare că în arealul fostelor rafinării, ar funcționa ilegal firme mici, de ardere a deșeurilor. Acest aspect grav ar trebui cercetat si, de asemenea, acolo unde este cazul, luate măsurile legale ce se impun.

Spre deosebire de Bruxelles și Europa Occidentală, unde au fost elaborate normele generale de calitate a aerului, în Europa de Est, există un fenomen atmosferic necunoscut în Vest, și, prin urmare, neinclus în aceste normative: Inversiunea termică.

- Publicitate -

Acest fenomen atmosferic specific ariilor continentale se manifestă prin staționarea la sol a unei mase de aer cald, pentru o perioadă de câteva zile, până la două săptămâni, sub o pătură de aer rece, formând aerosoli/ceață și împiedicând dispersia poluanților care, astfel, se cumulează la sol.

Nu există nici în prevederi legale și nici în Studiul propus dezbaterii, propuneri de măsuri antipoluare ce trebuiesc luate în aceaste perioade de inversie termică, care, în Ploiești și pe întreg teritoriul României, au o durată cumulată de 30 zile anual.

Putem spune că autoritățile locale au mai întâi datoria de a cunoaște toate sursele de poluare din Ploiești si Brazi, de a folosi o bază de date corectă și completă, conformă cu realitatea.

- Publicitate -

Așadar, câtă vreme precizia de calcul este mult sub 50%, acest proiect nu este utilizabil ca punct de pornire pentru o dezbatere, dovadă fiind că a fost respins de șase ori, Asociația Stop Poluării Orașului Ploiești nu va participa la dezbaterea publică, considerând că nu avem un punct de pornire valid.

 

 

Sondaj Observatorul Prahovean

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. Foarte corect, in plus, in cartierele marginase, bariera Rudului de exemplu, multi pun pe foc ce apuca pentru a se incalzi, textile, plastic, incaltaminte veche, orice gasesc in gunoaie si care arde…

  2. Un ONG ca 99% dintre ONG-uri care vor si ele bani de la Bugetul de stat. Sa ne spuna cati copaci au plantat, ca sunt multe locuri in jurul municipiului Ploiesti si in comunele alaturate unde se pot planta, si actiuni concrete, nu adrese pentru micsorarea poluarii. Hartii si adrese poate face toata lumea!

Ai ceva de spus despre articol? Lasă un comentariu aici

Comentariul tău
Numele tău

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Sunteți de acord cu acordarea de cadouri cadrelor didactice în perioada sărbătorilor? Sondaj Observatorul Prahovean

În această perioadă, pe grupurile părinților de elevi a apărut, din nou, întrebarea: ”Strângem bani pentru cadouri? Ce sumă?” cu referire la cadrele didactice...

Un tânăr de 30 de ani a murit în urma unui incendiu la o casă din Șotriile

Tragedie în comuna prahovean Șotriile. Un bărbat de 30 de ani a murit în urma junui incendiu petrecut noaptea trecută. Potrivit ISU Prahova, pompierii militari...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Sunteți de acord cu acordarea de cadouri cadrelor didactice în perioada sărbătorilor? Sondaj Observatorul Prahovean

În această perioadă, pe grupurile părinților de elevi a apărut, din nou, întrebarea: ”Strângem bani pentru cadouri? Ce sumă?” cu referire la cadrele didactice...

A murit mama traficantului de droguri El Chapo

Mama traficantului mexican Joaquín „El Chapo” Guzmán, încarcerat, a murit după ce a fost internată în ultimele două săptămâni într-o clinică privată, a anunţat...

Un tânăr de 30 de ani a murit în urma unui incendiu la o casă din Șotriile

Tragedie în comuna prahovean Șotriile. Un bărbat de 30 de ani a murit în urma junui incendiu petrecut noaptea trecută. Potrivit ISU Prahova, pompierii militari...

Cele mai frumoase târguri de Crăciun din România versus Ploiești. Imaginea care definește Municipiul nostru [VIDEO]

Pe rețelele de socializare a devenit viral un clip cu cele mai frumoase târguri de Crăciun din România versus Ploiești. În colajul de imagini surprinse...

Rata sinuciderilor în Prahova. România a pierdut în zece ani populația unui oraș

Un studiu a fost realizat în 2023 asupra suicidului în România, pe baza datelor furnizate de INS, aferente perioadei 2011-2020, de către Ciprian Iftimoaei,...
Emisiuni
- Publicitate -

Incendiu la o casă din Aluniș

Un incendiu violent a izbucnit, luni dimineață, la o gospodărie din comuna prahoveană Aliuniș. Potrivit ISU Prahova, la locul evenimentului s-au deplasat de urgență trei...

Grefierii au început proteste pe termen nelimitat. Ce se întâmplă cu procesele

Sindicatul Național al Grefei Juridiciare „Dicasterial” a anunțat proteste pe termen nelimitat, din cauza faptului că nu au fost găsite soluții la revendicări, nici...

De la 1 ianuarie ar putea crește punctul amendă

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect privind noul mod de calcul al punctului amendă. Dacă documentul va fi adoptat, șoferii...

Acțiune rutieră luni dimineață pe DN1 în Prahova. Ce șoferi sunt vizați

Polițișitii Serviciului Rutier Prahova au organizat luni dimineață o acțiune rutieră pentru depistarea șoferilor care încalcă legislația în vigoare. Acțiune rutieră are loc pe DN...

Lista posturilor vacante în școli scoase la concurs în Ploiești și Prahova

Mai multe posturi vacante în școli au fost scoase la concurs în această perioadă în Ploiești și Prahova. Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii ”Victor...
Emisiuni
- Publicitate -