De ce petrecerile private de la persoanele fizice nu pot fi sancționate de polițiști decât cu o amendă de 250 lei

studenti-petrecere-piele-de-gaina_0ebd9.jpg

Petrecerile private sunt interzise până pe 9 decembrie, din cauza numărului mari de îmbolnăviri.

Dacă administratorii restaurantelor care găzduiesc astfel de evenimente riscă suspendarea activității și o amendă de până la 10.000 de lei, persoanele fizice pot scăpa doar cu o sancțiune modică și asta dacă sunt reclamate de vecini pentru tulburarea liniștii publice.

Potrivit actualei legislații, nu există stabilit clar un număr maxim de persoane care pot participa la petreceri, fie și ca reuniuni de familie, fără să încalce normele anti-covid.

În acest context, polițiștii nu pot acționa decât în urma unor sesizări.

”Politia se prezinta la usa persoanei, daca ni se deschide putem sa identificam subiectii contraventiilor si putem sa aplicam sanctiunile pe loc, daca nu deschide, poate sa isi continue nestingherit petrecerea, iar politia il citeaza a doua zi, a treia zi, sa se prezinte la politie, sa identifice, daca poate, evident, cine a fost la petrecere.

Dar de cele mai multe ori vorbim doar despre tulburarea ordinii si linistii publice, bazandu-ne pe martori, adica sunt vecinii care au fost perturbati.

Dar in rest, ca sa putem aplica masuri, cum a fost de exemplu in cazul petrecerii cu cei doi manelisti, acolo norocul politistilor a fost ca acel loc era un penthouse inchiriat, iar cel care l-a inchiriat a venit si le-a deschis usa.

Altfel nu este niciun fel de parghie. Probabil ca trebuie sa identificam o solutie pentru ca nu au de ce sa sufere ceilalti locatari daca o persoana se afla in stare de ebrietate si da muzica  la maximum, fara sa-l intereseze de ceea ce spun ceilalti”, a declarat pentru ziare.com Cosmin Andreica, liderul sindicatului politistilor „Europol”.

Cum este amendat organizatorul petrecerii, daca nu deschide usa

Liderul de sindicat a spus ca de cele mai multe ori vorbim despre apeluri la 112 pentru tulburarea linistii publice.

„Daca nu deschide usa, pe baza informatiilor furnizate de vecini, se identifica proprietarul in baza de date si se transmite o invitatie la sediul politiei. Doar cel mai probabil nu o sa zica nimeni ca au fost 20 de persoane in apartament astfel ca va plati o amenda pentru tulburarea ordinii si linistii publice. Aceasta porneste de la 500 de lei si cu posibilitatea de achitare cu jumatate din minim, adica 250 de lei. Este clar ca nu putem vorbi despre un control al autoritatilor asupra acestui fenomen al petrecerilor acasa”, a mai spus Cosmin Andreica pentru sursa citată.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596