Avertismentul medicului Rafila: ”Nu luați medicamente anti-covid după ureche! Antibioticele vă pot face mai mult rău!”

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a lansat un apel populației să nu mai folosească tratamente anti-covid postate pe rețelele sociale, în special antibiotice precum azitromicina.

„Automedicația în aceasta perioadă este la ea acasă. Ne confruntăm cu o problemă foarte serioasă, pentru că, în aceasta perioadă, fie ca profilaxie, fie ca tratament, persoane care încearcă să prevină infecția cu noul coronavirus sau care au aflat că sunt infectate folosesc fără discernământ antibiotice.

Consumul de azitromicina a crescut foarte mult și, chiar dacă azitromicina este prevăzută că și o medicație care ar putea să fie prescrisă la unii dintre pacienții infectați cu noul coronavirus, utilizarea fară discernământ și automedicația sunt foarte grave, pentru că, de obicei, antibioticele nu sunt prescrise decât în infecțiile bacteriene, nu în infecțiile virale.

Azitromicina, sigur, cu un anumit efect asupra noului coronavirus, a fost încercată că și terapie, dar această utilizare de masa e foarte periculoasă, pentru că efectele sunt serioase”, a explicat Rafila, în cadrul dezbaterii „Conștientizarea consumului de antibiotice în timpul pandemiei de COVID-19”, organizata de DC Media Group, potrivit Ziare.com.

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596