După decizia CCR s-au golit centrele de carantină din Prahova. În prezent mai sunt 414 de ”pozitivi” nevindecați

0

Secretarul de stat Raed Arafat a transmis ieri Prefecturii și DSP Prahova o circulară privind suspendarea ordinului ministrului Sănătății prin care a devenit obligatorie carantina și izolarea la domiciliu a persoanelor depistate cu COVID. Documentul a fost emis în urma publicării în Monitorul Oficial a deciziei CCR prin care ordinul respectiv a fost declarat neconstituțional.

Carantina și izolarea la domiciliu au devenit ”facultative”

„Ordinul ministrului sănătăţii nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate public internaţională determinată de infecţia cu Covid-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instiuit/dispus măsurile de carantină/izolare se suspendă de drept, începând cu data de 2.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ. În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituţionalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020)”, se arată în documentul semnat de Raed Arafat şi de Amalia Şerban, din Ministerul Sănătăţii, potrivit hotnews.ro.

Efectele s-au văzut imediat în Prahova.

Astfel, dacă vineri, 3 iulie, în carantină instituționalizată se mai aflau 19 cetățeni, astăzi, potrivit raportării Prefecturii, nu mai figurează niciun ”carantinat”.

Și din spitale au început să plece bolnavii de COVID (detalii AICI), iar fenomenul va lua amploare până când Guvernul și Parlamentul vor aproba o lege care să reintroducă obligativitatea celor două măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Reamintim că, de la începutul pandemiei și până în prezent, 547 de persoane au fost confirmate cu noul coronavirus în Prahova, dintre care 17 au decedat, iar 116 au fost declarate vindecate și externate.

Un calcul simplu (547-17-116) ne arată că sub tratament sau asimptomatici, în spitale sau ala domiciliu, în prezent sunt înregistrați 414 de bolnavi.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău