Pentru ce solicitau bani școlile din Prahova în urmă cu un secol: alimente și serviciile unei spălătorese

0

Prefectura Prahova era implicată și în dezvoltarea sistemului de educație din județ, așa cum reiese din bogatul fond al instituției, păstrat în cadrul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Prahova.

Prefectura se ocupa de buna administrare și extinderea școlilor din județ. După 1908 în arhive apar multe dosare care au drept subiect tocmai ridicarea de școli noi în Prahova. Însă și liceele care cunoșteau dificultăți economice se adresau prefectului solicitându-i sprijinul.

Un exemplu este cel al Liceului „Sfinții Petru și Pavel“ din Ploiești căruia i se aloca 1.000 de lei pentru buna funcționare a internatului său în iarna 1909/10, în principal pentru achiziționarea de alimente (pâine, carne, făină) sau pentru a se plăti serviciile unei spălătorese.

În anul 1907 în dosare se regăsesc ofertele unor edituri din epocă, adresate Prefecturii care urma să achiziționeze cărți pentru a-i premia pe copiii sătenilor săraci din județ, cu ocazia sfârșitului de an școlar. Oferta Editurii Minerva suna cam așa:

„Domnule Prefect,

Alăturat cu aceasta, avem onoarea a Vă înainta lista de cărțile noastre literare, care după cum și D-voastră știți, sunt cele mai bune, ieftine și frumoase cărți cu conținut cultural-național, câte s’a editat până acum în țara noastră, astfel cărțile noastre sunt cele mai potrivite pentru împărțit ca premii școlarilor cu ocasiunea împărțirii premiilor”.

Printre titlurile propuse se regăseasu unele semnate de scriitori care spun ceva și astăzi, fiind incluși în programa actuală (Alecsandri, Brătescu-Voinești, Iorga sau Sadoveanu), dar și mulți autori uitați, complet necunoscuți în prezent.

Și Editura Viața Românească trimitea o ofertă. Ministerul de Interne îl informa pe prefect că Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice deja imprimase trei cărți didactice militare, fiind încurajată achiziționarea lor de către Prefectura sau consiliile comunale (urbane sau rurale) pentru a fi oferite școlilor de băieți (în acea vreme, școlile nu erau mixte, ca acum).

Cele trei cărți erau Manualul regulamentar al exercițiilor militare (cost 1 lei și 20 de bani), cartea de citire Ostașul partea I și partea a II-a.

Într-o perioadă când toți bărbații erau încorporați în Armata Regală, apare evidentă intenția de a-i pregăti încă din școală pe elevi cu rigorile militare.

Evident, era mai ușor și ieftin să tipărești manuale decât să achiziționezi tehnică militară, la care am fost deficitari mai mereu în istoria noastră militară.

Foto: arhivă
Text: istoric Codruț Constantinescu, consilier în cadrul Instituției Prefectului Prahova

sursa: Prefectura Prahova

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău