Din 65.000 de pensionari din armată, doar 4000 depășesc plafonul de 7000 de lei, pentru care se aplică impozitarea cu 85%

Dacă CCR a decis că pensiile care nu se acordă pe bază de contributivitate nu pot fi anulate, să nu vă faceți iluzii că legea votată ieri în Camera Deputaților va produce mari schimbări.

S-a discutat și încă se va mai dezbate în spațiul public mai mult moralitatea, pentru că deja legalitatea este tranșată. Sunt două tipuri de pensii care au dus la tensiuni sociale: cele speciale și cele de serviciu.

În condițiile în care marea parte a populației se descurcă cu greu cu pensiile foarte mici, deși sunt obținute după o viață de muncă și contribuții, există și pensii indecent de mari, în raport cu cele normale, pentru care beneficiarii nu au contribuit. Mai mult decât atât, unele categorii se pensionează la vârste ”fragede”.

Fiecare parte are argumentele ei. Problema nu se pune că unii au pensii mari, pentru că de dorit ar fi ca tot românul să aibă măcar o pensie decentă, nu sub limita subzistenței. Problemele apar atunci când pentru cei mulți se fac calcule și autoritățile susțin că… nu sunt bani.

Vom detalia în perioada următoare care sunt categoriile profesionale cu pensii speciale sau de serviciu și cum sunt ele ”afectate” de noua lege a impozitării, asta în cazul în care va fi până la urmă aplicabilă. Votată a fost și eliminarea acestor pensii, dar CCR (cu judecători beneficiari) a decis că legea este anticonstituțională.

Astăzi ne referim la pesiile militarilor. Conform MApN, 4.000 dintre cei 65.000 de pensionari militari ar fi în situația în care pensia să le fie impozitată cu 85%. 

Pensia medie a unui militar este de 4.000 de lei, potrivit datelor Ministerului Apărării Naționale. Cei care au astfel de venituri vor fi afectați de impozitul de 10%, întrucât orice pensie între 2.000-7.000 de lei va fi supusă taxării, conform legii care a trecut de Parlament.

6% au pensii cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei, ceea ce înseamnă că aproximativ 4.000 de pensionari militari ar urma să fie impozitaţi cu 85%. Atenție, 85% se aplică pentru diferența care trece de 7.000 de lei!

1.700 de pensionari militari, adică 2,6% din total, primesc pensii de peste 10.000 de lei. Ei sunt foști magistrați militari sau foști aviatori.

Conform digi24, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, aminteşte că militarii sunt printre bugetarii cu cele mai mici salarii, chiar dacă se expun riscurilor, stau departe de familie şi pleacă în misiuni de război. În plus, militarilor le sunt restrânse mai multe drepturi, precum dreptul de a fi ales sau libertatea de exprimare, ceea ce l-a determinat pe ministrul Ciucă să susțină că ”impozitarea pensiilor militarilor nu este oportună. Acestea nu sunt pensii speciale, ci pensii de serviciu.”

Vom continua seria expunerii situației pensiilor, fie de speciale sau de serviciu, raportându-ne cu date concrete și la celelalte categorii de beneficiari.

 

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596