Cât costau vizitele de stat ale Casei Regale acoperite din bani publici. O masă la Castelul Peleș, 13.000 lei. FOTO-documente

0

Prefectura Prahova a fost implicată și în buna desfășurare a manifestărilor prilejuite de vizite ale unor personalități externe importante, vizite de stat, am spune noi astăzi, având în vedere că acestea erau primite de Casa Regală la Castelul Peleș din Sinaia (sau în zona adiacentă).

În 1907, Carol I l-a primit pe Franz Ferdinand, arhiducele moștenitor al Imperiului Austro-Ungar, cel al cărui asasinare va duce la declanșarea Primului Război Mondial și, în mod paradoxal, constituirea României Mari, prin prăbușirea monarhiei dualiste. Cu acest prilej au fost aduși elevi ca să-l întâmpine pe importantul oaspete care se credea că era mai concesiv la adresa românilor din Monarhie decât unchiul său, Franz Iosif, și el oaspete al Peleșului. Au fost organizate serbări populare și s-a construit un pavilion pe platoul Vânătorilor (Batalionul 3 vânătorilor avea garnizoana în oraș). Suma cheltuită cu acest prilej, deloc de negligat -1.500 de lei, a fost plătită de Prefectură și nu de Casa Regală.

În 1909 Casa Regală a României l-a avut oaspete pe prințul moștenitor (kronprinz) al Imperiului German care a vizitat nu numai Sinaia, dar și salina de la Slănic și câmpurile petroliere de la Buștenari. Cu acest prilej s-a deschis un credit extraordinar de 1.500 de lei. Și în perioada interbelică Sinaia a fost vizitată de tot felul de delegații iar mesele (banchetele) erau plătite (și) din bugetul județului.

Un document adresat de către Primăria Sinaia Prefecturii Prahova oferă și alte informații care păstrează parfumul epocii interbelice

„Conformând-ne ordinului Dvs. Verbal și cel al cu nr. 11982 comunicat cu adresa Preturii Peleș cu privire la programul de primire a oaspeților Cooperatiști Basarabeni, Moldoveni și Ardeleni în număr de 81 de pesoane cari au vizitat orașul Sinaia în ziua de 14 august (1927) cărora li s’a servit o masă la restaurantul Peleș din localitate al cărei cost a fost de 13.000 lei din care sumă s’a repartizat a fi achitată de Onor Prefectură 4.000, restul de 9.000 fiind suportată de Primărie și celelalte instituții cooperatiste locale. Vă rugăm să bine voiți a dispune ordonanțarea sumei de lei 4.000.”

După o lună și jumătate, primarul din Sinaia revenea cu o nouă cerere

„Conformându-ne ordinului D-voastră cu privire la ospitalierea și primirea celor 30 de ofițeri de Stat-Major Polonezi, avem onoarea a vă înainta factura respectivă pentru banchetul oferit în seara zilei de 22 septemnrie (1927) la restaunatul d-lui Villy Ungarth din Sinaia, în valoare de 15.360 lei rugându-vă să bine voiți a dispune ordonanțarea sumei, pentru a fi înmânată furnizorului” (în perioada interbelică România și Polonia erau aliate împotriva pericolului bolșevic).

FOTO Documente:

Text: Codruț Constantinescu, istoric și consilier în cadrul Instituției Prefectului – județul Prahova

sursa: ph.prefectura.mai.gov.ro

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău