Premierul Orban a anunțat că va crește pensiile, dar doar cu cât își permite guvernul în mod real

0

1 septembrie 2020 este data la care, prin lege, pensiile din România ar trebui majorate cu 40%.

Din declarațiile date de guvernanți, în perioada pandemiei, a devenit clar că majorarea va exista, dat nu cu procentul prevăzut de lege. Ezitările în avansarea unui procent sunt cauzate de lipsa banilor, cel puțin așa susțin cei din guvern.

”Vom crește cu siguranță pensiile, dar în mod realist, având garanțiile de sustenabilitate”, a spus Ludovic Orban.

”Putem să facem ca PSD, să ne facem că mărim și să creștem de fapt inflația. Erodează toată puterea de cumpărare, în special pentru persoanele cu venituri mici şi raportăm că v-am mărit pe hârtie, dar, de fapt, când stai şi te uiţi ce poţi să cumperi cu banii respectivi, poţi să cumperi mai puţin decât cumpărai înainte de aşa-zisa creştere a pensiilor”, a explicat Ludovic Orban, luni seara, la Digi 24.

„Pensionarii să aibă încredere că vom creşte pensiile, cu cât ne va permite economia, şi că va exista această creştere de pensie şi o să încercăm să facem o creştere de pensie care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de viaţă. Anunțul va fi făcut când o să avem informații pe care putem să ne bazăm în mod adevărat”, a adăugat premierul.

„Acum, eu vă spun sincer, creşterea cu 40% ar fi fost foarte dificilă şi în condiţii de normalitate economică. Ceea ce este fără un fundament economic solid e foarte greu de pus în practică. Aici este, cum să zic, o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD, pentru cazul în care ei pierd puterea să aibă cu ce să recupereze capital electoral”, a arătat premierul.

Oamenilor însă nu le pasă de calculele guvernamentale, în condițiile în care contraargumentul principal este că, în România, se plătesc pensii speciale ireal de mari, nu pe baza contributivității.

Și cum acestea nu au putut fi eliminate prin decizia Parlamentului, CCR stabilind că măsura este neconstituțională, judecătorii CCR fiind printre beneficiarii unor astfel de pensii, singura variantă ar fi impozitarea acestor pensii cu până la 90%. Doar că, deși cele mai multe partide susțin declarativ această variantă, nimeni nu se grăbește să o și voteze.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău