Florin Cîțu are o ”părere personală” despre majorarea pensiilor: ”Creează probleme de sustenabilitate bugetului pentru următorii doi ani”

0

Din ce în ce mai multe semne din zona guvernamentală, care indică faptul că majorarea pensiilor de la 1 septembrie nu va fi de 40%.

”Atât instituţiile financiare internaţionale cât şi agenţiile de rating au arătat că reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei, potrivit oficialului din Guvern”, a declarat Florin Cîțu la RTV.

Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii.

Există o problemă, iar eu voi prezenta două scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente.

Scenariile fără riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una politică. Sunt un ministru responsabil şi precaut. Mă pregătesc cu o rectificare bugetară care să îmi asigure sustenabilitatea atât în 2020 dar şi pe viitor.

Nu vreau să aruncăm ţara în haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice”, a afirmat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, la România TV.

„Aşa cum este construit bugetul astăzi şi problemele pe care le avem, Legea pensiilor şi alte legi similare care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare.

Pentru a nu destabiliza economia va trebui să facem alte sacrificii. De aceea, trebuie să găsim un compromis şi este datoria mea să prezint premierului un scenariu care să arate cum vor fi finanţate aceste cheltuieli în perioada următoare sustenabil, fără a arunca economia în aer.

Aşa cum arată toate agenţiile de rating, Comisia Europeană, instituţiile internaţionale, reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei”, a explicat Cîțu.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău