Proiectul Guvernului de a încuraja agricultura românească prin restricţionarea accesului pe pieţele agroalimentare a comercianţilor care aduc marfă de import a stârnit nemulţumiri în rândul asociaţiilor de profil. Romeo Nan, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Comercianţilor din Ploieşti a transmis o scrisoare deschisă prin care îşi manifestă dezacordul cu privire la acest proiect de hotărâre. Citeşte mai jos scrisoarea trimisă redacţiei.
Un proiect de hotărâre de Guvern stabileşte în mod clar că pe tarabele din cadrul pieţelor agroalimentare va fi permisă comercializarea en detail a legumelor şi fructelor proaspete "exclusiv de către producătorii agricoli persoane fizice şi numai a produselor din producţie proprie, autohtonă". Să vedem ce poate ieşi din asta:
Potrivit statisticilor peste 60% din consumul României de legume-fructe vine din import, pentru că ne place sau nu, atât mai produce România. Dar romanii trebuie totuşi să mănânce, aşa că acest 60% va fi acoperit de supemarketuri şi cele câteva aprozare amenajate probabil prin pieţe.
Din procentul de 40% acoperit de producţia internă, cel puţin jumătate este dat de mari producători (ferme) care sunt persoane juridice şi potrivit actului normativ nu pot închiria o tarabă să-şi desfacă produsele ci vor putea vinde tot comercianţilor. Aşadar cam 80% din consum se va desface doar prin supermarketuri şi câteva aprozare.
Astfel pe tarabele din pieţe vom găsi doar produse autohtone, în procent de 20% din necesar, concentrate probabil în 6-8 luni din an, restul anului tarabele vor fi absolut goale. Imaginaţi-vă sărbătorile Crăciunului cu nevoia de aprovizionare pe care o reclamă, apoi imaginaţi-vă câţi mici producători autohtoni au ceva de vândut în acea perioadă şi veţi înţelege de ce aceasta HG aduce realmente foametea în ţară.
Pentru a lua o banană sau o potocala copilului, trebuie mers la supermarket pentru că pe tarabe nu vor mai fi.
De ce producătorii romani persoane juridice(ferme pomicole, viticole,etc), oricum dezavantajaţi de legislaţie faţă de micii producători în sensul că plătesc TVA, impozite pe forţa de muncă fie ea şi zilieră şi pe profit, de ce aceştia nu pot închiria o tarabă să-şi desfacă o mică parte din producţie şi sunt stimulaţi doar cei ce nu au nici o obligaţie fiscală?
În document se arată totodată că majoritatea producătorilor îşi comercializează marfa "la negru" către intermediarii en-grosişti din pieţe, care la rândul lor o comercializează în baza unor certificate de producător eliberate cu încălcarea legii. Certificatele de producător sunt eliberate de primării "cu foarte mare lejeritate", fără să fie verificate suprafeţele cultivate, culturile înfiinţate, cantităţile de legume-fructe estimate a se realiza pe specii sau, şi mai grav, în condiţii în care persoanele respective nu deţin pământ şi nici nu figurează în registrele agricole cu teren cultivat.
"În pieţele agroalimentare se comercializează legume-fructe provenite din ţări terţe sau din comunitatea europeană şi în majoritatea cazurilor este eludată legislaţia fiscală prin inexistenţa facturilor, lipsa evidenţei gestiunii, lipsa caselor de marcat. Foarte mari cantităţi de legume şi fructe proaspete, provenite din comerţ intracomunitar sau din import, derulate ,«la negru», ajung a fi comercializate ca produse autohtone în engrouri sau direct în pieţele agroalimentare", sunt alte argumente invocate în actul normativ.
Să constatăm din nou:
1 Simplul fapt că certificatele de producător vor fi vizate de o asociaţie de profil nu le vor face mai greu de obţinut. Ce spuneţi de un primar asaltat de câteva familii gălăgioase revendicând ajutoare sociale sau eliberarea unui astfel de certificat „sa se descurce şi ei şi să nu fure„ îl va elibera sau va rămâne cu ei că povara socială?
2 Dacă într-o zonă de activitate evaziunea este mare – ceea ce arata neputinţa autoritatii- nu înseamnă că Soluţia sta în interzicerea acelei activităţi. Pe această logică aşteptam interzicerea comercializării alcoolului şi tutunului.
Vă ofer câteva observaţii legate de starea actuală a pieţelor după o analiză atentă a fenomenului:
-Cel mult 10% din tarabe sunt ocupate de adevăraţi producători. Unul din motive este acela că orice producător ce are mai mult de un solar, nu-şi mai poate desface toată producţia la o tarabă şi are nevoie de comerciant.
Pe fondul unui vid legislativ– acela că producătorul ce-şi demonstrează această calitate cu un certificat de producător, nu este impozitat în nici un fel pentru activitatea comercială desfasurata- pieţele s-au umplut de speculanţi ce fac comerţ negru protejaţi de acest certificat.
Exista clar o concurenţă neloială intre un astfel de „producator„ şi un agent economic controlat şi controlabil. Soluţia guvernului: interzicerea agentului economic, îngrădirea liberei concurente.
Pentru orice discuţii despre „mafia pietelor„, despre realităţile şi soluţiile pentru un comerţ civilizat în pieţe, vă stau la dispoziţie oricând.
Preşedinte Romeliu Nan