Un grup de ploieșteni care locuiesc în blocurile din Centrul Civic ne-a trimis pe adresa redacției un memoriu adresat, de asemenea, și Primăriei Ploiești, prin care explică teroarea la care sunt supuși în fiecare noapte din cauza shaormeriilor din zona Poștei Mari și a fostului Tribunal.
Mai jos, redăm integral memoriul:
"M E M O R I U
Locuim în Ploiești, str. Piața Victoriei, în blocurile Centrului Civic și din pricina faptului că până acum, cu toate sesizările făcute, NIMENI nu a făcut nimic, aducem spre studiu acest MEMORIU, PRESEI (MASS-MEDIEI) ploieștene, care prin publicare poate atrage mai mult atenția POLIȚIEI MUNICIPIULUI PLOIEȘTI, INSTITUȚIILOR PRIMĂRIEI ȘI CONSILIULUI LOCAL PLOIEȘTI și celor subordonate, și anume: POLIȚIA LOCALĂ PLOIEȘTI; SERVICIUL AUTORIZĂRI ACTIVITĂȚI ECONOMICE ȘI CONTROL COMERCIAL (Compartimentul AUTORIZAȚII ȘI PROGRAME DE FUNCȚIONARE); REGIA AUTONOMĂ DE SERVICII PUBLICE (SERVICIUL SALUBRITATE ȘI PROTECȚIA MEDIULUI), toate acestea abilitate a găsi o rezolvare, conform cu legile în vigoare.
Adresăm acest MEMORIU din partea tuturor cetățenilor, locuitori în apartamentele blocurilor din preajma SHAORMERIEI DÖNER HOUSE, situată la parterul blocului din str. Piața Victoriei nr. 5, bloc Centru Civic Est (din preajma clădirii unde a funcționat Tribunalul Prahova) și a FAST FOOD ANGY, situată tot la parterul blocurilor de locuințe din Centru Civic Sud, lângă sediul CEC BANK.
MOTIVUL pentru care înaintăm acest memoriu vine dintr-o suprasaturare a încălcării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Drepturi care, conform Legii nr. 215/23.04.2001 modificată şi completată de Legea nr. 286/2006, a atribuțiilor Primarului și Consiliului Local, trebuie asigurate de către aceste instituții prin reprezentanții lor.
SUBIECTUL ACESTUI MEMORIU:
Suntem agresați fonic și psihic, aproape noapte de noapte, de ceva ani, de indivizi care-și opresc mașinile în preajma SHAORMERIEI DÖNER HOUSE și FAST FOOD ANGY pentru a-și cumpăra mâncarea specifică localurilor. Până când aceste produse de tip fast-food sunt preparate, până când aceștia le consumă, majoritatea își deschid portierele mașinilor și dau drumul la maxim la muzică. Nu contează pentru ei că este o zi normală a săptămânii, că este ora 23, 24 sau 3, 4, 5 dimineața, nu are importanță că în blocurile respective există oameni care mai au încă servicii și trebuie să se odinească noaptea, oameni care au copii mici sau mai mari care merg la școli, nu contează pentru aceștia nimic din toate acestea. Ba, din contră, în afară de muzica la volum mare (și fiți siguri că nu este muzică clasică…) urlă unii la alții, râd și chiuie (în funcție de muzică, tropăie sau bat cu picioarele sau cu alte obiecte în ce găsesc în preajmă – coșurile de gunoi, de exemplu, numai zgomot să iasă…). Câteodată se bat bine și între ei, se bat cu mâncarea și băuturile, se aleargă urlând până spre Parcul poetului Nichita Stănescu.
INFORMAȚII pentru POLIȚIA MUNICIPIULUI PLOIEȘTI ȘI POLIȚIA LOCALĂ:
Din ceea ce scrie pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române, Direcția de ordine publică – SIGURANȚĂ PUBLICĂ, selectăm câteva atribuții:
„…Agenţii de siguranţă publică:
- acţionează în zona de patrulare pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, infracţiunilor stradale cât şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice;
- intervin la solicitările dispeceratului sau ofiţerului de serviciu pe unitate pentru intervenţia la evenimentele semnalate prin SNUAU 112, pe principiul cel mai apropiat poliţist de locul evenimentului intervine, indiferent de natura acestora şi competenţa teritorială…”
S-au dat nenumărate telefoane (până când oamenii au obosit…) la 112, la Secția Poliție Urbană nr. 4-Sud, la Secția Poliție Urbană nr. 1-Centru. Polițiștii au spus că vin și n-au venit. Au spus că vin, dar au venit peste vreo oră sau două când „băieții veseli” bine mâncați și băuți și-au închis muzica, portierele și au plecat deja. Au mai spus că nu au ce să le facă, că și dacă vin, acești indivizi le râd în nas și nu le pot da nici măcar o amendă. Sau dacă le dau amendă n-o plătesc sau îi amenință că au relații și vor avea probleme, ei polițiștii, cu șefii lor. Au spus că ar fi mai bine să ne mutăm, să ne punem termopane, că sunt interese mari la mijloc, patronii sunt tipi influenți și nu se va rezolva niciodată această problemă cu shaormeriile din centrul orașului și tulburarea ordinii publice din cauza existenței lor cu program non-stop.
Noi îi înțelegem pe domnii polițiști că au atribuții limitate în aceste situații extrem de neplăcute, dar cum ele se repetă atât de des, dumnealor nu pot face sesizări mai departe, către conducătorii instituției pe care o reprezintă care, totuși, pot lua niște decizii pentru rezolvarea acestora; oare chiar nu mai avem nici o bază în Poliția orașului?
STUDIIND această lege:
Legea nr. 61/1991 – sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, republicată la 7 februarie 2014
Art. 2. – Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
24) provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice;
25) tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
26) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
35) neasigurarea de către responsabili sau patroni, prin personal propriu ori specializat, a ordinii publice în localuri publice, hoteluri, moteluri, campinguri, cluburi, pensiuni, discoteci și în alte locuri de distracție sau de agrement pe care le conduc, precum și refuzul acestora de a acorda sprijin organelor în drept pentru restabilirea în locurile respective a ordinii publice ori pentru luarea măsurilor împotriva persoanelor care au încălcat legea;
ÎNTREBĂM: cum de aceste shaormerii au primit autorizații pentru program non-stop, și dacă au, fiind amplasate în interiorul unui bloc de locuințe de ce patronii nu iau măsuri pentru a stopa aceste manifestări ale unora care vin să le cumpere produsele în plină noapte. Domnii patroni ar putea angaja o persoană responsabilă cu menținerea liniștii, dacă vor program non-stop, chiar dacă muzica nu vine din interiorul shaormeriilor pe care le dețin, dar prin funcționarea acestora tip non-stop se tulbură liniștea locuitorilor.
Iar în ceea ce privește mizeria lăsată în centrul orașului de consumatorii produselor acestor shaormerii, după cum veți vedea în foto atașate, degeaba sunt puse avertismente cu amendă pentru nepăstrarea curățeniei, că nu patrulează nici un polițist pe-acolo…
INFORMAȚII pentru
SERVICIUL AUTORIZĂRI ACTIVITĂȚI ECONOMICE ȘI CONTROL COMERCIAL,
Compartimentul AUTORIZAȚII ȘI PROGRAME DE FUNCȚIONARE:
Citind aceste legi sau hotărâri, articole etc, din:
HOTĂRÂREA Nr. 348 din 18 martie 2004, privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice sau LEGEA Nr. 650 din 7 decembrie 2002, pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață.
„Se aprobă Ordonanța Guvernului nr. 99 din 29 august 2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, adoptată în temeiul art. 1 lit. C pct. 2 din Legea nr. 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 424 din 1 septembrie 2000, cu următoarele modificări și completări:
Art. 1
Prezenta ordonanță stabilește principiile generale privind desfășurarea activității comerciale și urmărește dezvoltarea rețelei de distribuție a produselor și serviciilor de piață, cu respectarea principiilor liberei concurențe, protecției vieții, sănătății, securității și intereselor economice ale consumatorilor, precum și a mediului.
Art. 10
Structurile de vânzare cu amănuntul și cele în care se prestează servicii de piață pot fi deschise publicului în toate zilele săptămânii. Fiecare comerciant își stabilește orarul de funcționare cu respectarea prevederilor înscrise în legislația muncii și cu condiția respectării reglementărilor în vigoare privind liniștea și ordinea publică și în conformitate cu solicitările autorităților administrației publice locale privind continuitatea unor activități comerciale sau de prestări de servicii, în funcție de necesitățile consumatorilor.”
VĂ ÎNTREBĂM dacă nu puteți reveni la autorizarea acestui program de funcționare non-stop al SHAORMERIILOR, dar cu respectarea legilor în vigoare? Știm că există posibilitatea realizării unui referat de specialitate din partea serviciului mai sus amintit, ce poate intra în ședința Consiliului Local pentru a se da o hotărâre în acest sens, pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, conform legilor în vigoare.
INFORMAȚII pentru REGIA AUTONOMĂ DE SERVICII PUBLICE, SERVICIUL SALUBRITATE ȘI PROTECȚIA MEDIULUI:
Din ceea ce scrie pe site-ul Regiei: „Execută în numele Consiliului Local și Primarului, coordonarea și controlul calității serviciului, privită atât prin prisma serviciilor executate de operatorul de salubritate, cât și a colaborării cu cetățenii din municipiul Ploiești în realizarea unei curățenii optime, a asigurării unor condiții mai bune de mediu și de trai a populației.”
În acest caz, ca cetățeni ai orașului (asta apropo de colaborare…) doar vă invităm să vedeți cu proprii ochi mizeria lăsată de cei ce mănâncă această shaorma sau alte produse ale shaormeriilor din centru, în toată această zonă de Centru Civic al orașului (că ne este și rușine să ne mai plimbăm cu un străin prin acest centru). Și nu vorbim de ambalaje, șervețele sau folii de aluminiu aruncate pe jos noaptea sau ziua, că pe acestea le mai mătură, le mai adună angajații Regiei (și noaptea și ziua), ci de grăsimea ce a pătat trotuarele din preajmă, a ajuns până pe aleile Parcului „Nichita Stănescu”, mai ales în preajma băncilor, pe care nu ne mai putem așeza de scârbă. Cred că nici un detergent nu poate spăla această mizerie, din păcate. Ca să nu mai vorbim de gangurile de lângă sediul LOTO, pe unde abia se poate trece din pricina faptului că au devenit WC-urile publice ale acestor indivizi mâncători în noapte de shaorma… Deci, controlul calității serviciului nu există, în sensul în care aceste trotuare ar trebui zilnic spălate și nu numai cu apă… (a se vedea fotografii atașate cu mizeria existentă).
Încheiem acest MEMORIU cu mare tristețe că lucrurile stau așa, că nimănui nu-i pasă, cu rugămintea să comparați acest centru de oraș, reședință de județ, cu alte centre ale orașelor din România, nu mai spunem nimic de vreun centru de oraș european… dar și cu speranța că POATE mai există oameni care doresc să respecte legile, oameni destoinici, care din funcțiile pe care le dețin pot rezolva această mare problemă, în așa fel încât să fie bine pentru toată lumea.
Vă mulțumim pentru timpul acordat citirii acestui MEMORIU, noi,
NIȘTE CETĂȚENI AI ORAȘULUI PLOIEȘTI…"