Ploieștiul a devenit singurul oraș cu străzi ”dezinfectate” după ploaie. FOTO

0
WhatsApp_Image_2020-02-27_at_14.06.23_6860e.jpeg

WhatsApp_Image_2020-02-27_at_14.06.23_6860e.jpeg

A fost nevoie de o ploaie pentru a ne readuce aminte cât de poluat este Ploieștiul.

Mai mulți cititori ne-au trimis imagini cu străzile ”înspumate” ale Ploieștiului, după ploaia de astăzi. Unul dintre ei a și comentat ironic ”fenomenul”: ”Suntem singurul oraș care a dezinfectat, e drept involuntar, străzile împotriva coronavirusului”.

FOTO

Ce substanțe toxice reprezintă, de fapt, ”spuma” care a acoperit străzile din oraș

Reamintim că deputatul USR de Prahova, Dan Rădulescu, a postat pe Facebook rezultatele de laborator al apei de ploaie cu spume din Ploiești.

”Ce ne spun analizele de laborator? Că nu e bine ce se întâmplă! Că eșantioanele colectate prezintă structuri aromatice (benzenice) și grupări sulfonice specifice agenților surfactanți cu efect de curățire și spumare (detergenți). 

Că apa a fost contaminată fie pe calea aerului – prin ridicarea în atmosferă a unor compuși de ardere petrolieră în combinație cu aditivi specifici și întoarcerea pe lor la sol o dată cu picăturile de ploaie – fie prin depunerea pe sol a particulelor poluante.

Că sursele potențiale de contaminare au fost solvenții organici utilizați in special pentru curățarea motoarelor cu ardere internă, compușii rezultați din activități industriale cu evacuare de gaze care antrenează compuși în stare solidă sub formă de particule – aerosoli. Disiparea lor în atmosferă a avut ca efect interacțiunea cu picăturile de ploaie. 

Că efectul spumant al apei de ploaie a fost cauzat de grupările sulfonice regăsite în compușii care o impurifică.
În plus, s-a observat o aglomerare a particulelor – funingine – din suspensia colectată în oraș ce indică, o dată în plus, prezența surfactanților cu proprietăți amfotere, capabile sa adune în jurul moleculei sale moleculele de impurități insolubile.

Analizele complementare au arătat, de asemenea, că soluția indică prezența posibilă a acetonitrililor, a unor compuși de tip solvenți organici în amestecuri, dar și formaldehide.

Să recapitulăm, acum, cuvintele cheie din texul de mai sus: structuri aromatice, detergenți, compuși rezultați din activități industriale cu evacuare de gaze. Sună cunoscut? Sau, mai bine zis, miroase cunoscut?!

Dacă nu știți ce sunt surfactanții, vă spun eu, aceștia se folosesc, printre altele, ca detergenți…
Acest fenomen este deosebit de complex și poate avea consecințe importante pe termen lung atât asupra stării de sănătate a populației, asupra produselor alimentare (fructe, legume) cât și asupra vegetației.

Oricum, pentru o imagine completă legată de acest tip de poluare, ar trebui colectate eșantioane în același timp din mai multe zone afectate din Ploiești. În plus, acestea ar trebui să fie corelate și cu măsurători la sol privind calitatea aerului și cu factorii meteorologici, măsurători ce trebuie realizate in timp real, nu în timpul orelor de program…!”

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău