12 prahoveni, izolați la domiciliu. Ce faci dacă te-ai întors dintr-o țară cu cazuri confirmate de coronavirus

0
coronavirus_aeroport_bacau_03a44.jpg

coronavirus_aeroport_bacau_03a44.jpg

Potrivit ultimei raportări făcută de DSP Prahova, în prezent 12 persoane sunt izolate la domiciliu și monitorizate după ce s-au întors din țări unde au fost confirmate cazuri de coronavirus. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze cei care se întorc în țară din zone afectate de coronavirus, potrivit  Ministerului Sănătății:

 • Persoanele cu simptome care se prezintă la o unitate sanitară rămân în această unitate, în izolare, și li se recoltează o probă care va fi transportată la cel mai apropiat centru de testare în regim de urgență. În cazul în care testul este pozitiv pacientul va fi transferat la cea mai apropiată secție / spital de boli infecțioase.
 • Transportul probelor recoltate se va face în aceleași condiții de siguranță ca și probele de gripă și testarea se va face la cel mai apropiat laborator secțiile / spitalele de boli infecțioase.
 • Toate persoanele care vin din zone închise – Provincia Hubei(inclusiv orasul Wuhan), orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiangsau din China, vasul de croazieră Diamond Princess, cele 12 localități din Italia din provinciile Lombardia şi Veneto- sunt plasate automat, la momentul sosirii în România, în carantină instituţionalizată,14 zile, în centrele speciale pregătite de autorități.
 • La intrarea în carantină vor fi testaţi, iar la ieşirea din carantină se vor face două teste la diferenţă de 24 de ore.
 • Dacă ambele teste sunt negative, se eliberează o adeverință sanitară de ieşire din carantină.
 • Direcția de Sănătate Publică județeană și cea a municipiului București comunică administratorului centrului de carantină încheierea perioadei de carantinare și se deplasează pentru eliberarea avizelor epidemiologice.
 • Dezinfecția spațiilor de carantinare se efectuează de căre administratorul centrului sub îndrumarea Direcției de Sănătate Publică, după ce persoana / persoanele vor părăsi spațiul.
 • Persoanele care nu au simptome și vin din zona extinsă afectată de coronavirus (din alte provincii/orașe din China continentală și din alte localități din Regiunile Lombardia și Veneto) în afara zonelor de mai sus, vor fi izolate voluntar 14 la domiciliu atât ele, cât și familiile lor.
 • Persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu li se vor pune la dispoziție informații detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală ce trebuie respectate în caz de epidemie.
 • Cei izolaţi voluntar la domiciliu vor ține în permanență legătura cu medicul de familie şi cu Direcția de Sănătate Publică din judeţul respectiv.
 • După perioada de 14 zile, aceste persoane vor beneficia de adeverinţă sanitară de ieșire din perioada de autoizolare şi de concediu medical atât ele, cât şi familiile lor.
 • Elevii din aceste familii vor primi scutiri medicale pentru absențele de la școală.
 • În scopul asigurării asistenței medicale a persoanelor carantinate, direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București nominalizează unitațile sanitare responsabile de pe raza județului.
 • În cazul în care vor fi confirmate mai mult de trei cazuri de infecție cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeași comunitate, se poate decide declararea carantinei într-o comunitate.
*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău