”Lagărul” dintr-un centru pentru persoanele cu dizabilități din Prahova: bolnavi neîngrijiți, fără produse de igienă, cu grupuri sanitare comune

0
URLATIANCHETA_025d0_f2b97.jpg

URLATIANCHETA_025d0_f2b97.jpg

Potrivit unui raport de control al Ministerului Muncii de la sfârșitul anului trecut, bolnavii de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți cu Handicap (CRRNPAH) din Urlați au parte de condiții și tratamente necorespunzătoare. Conducerea centrului a fost destituită, dar problemele au rămas.

Printre neregulile care apar în raportul citat de newsweek.ro se numără: lipsa produselor de igienă, a tratamentelor și consultațiilor medicale, dar și morți suspecte ale unor pacienți.

– singurele obiecte vestimentare pe care centrul le-a achiziționat pentru oamenii pe care îi îngrijește sunt „saboți din PVC îmblăniți, șosete și lenjerie de corp”, restul fiind completate din donații din anii trecuți și nu în număr suficient pentru toți beneficiarii

– oamenii internați erau puși să spele băile, ca „încurajare a atașamentului între beneficiari”, dar și din lipsa personalului și erau puși să le dea de mâncare altor persoane internate, care erau nedeplasabile.

– Deși au fost efectuate demersurile de informare a instituțiilor abilitate (DGASPC, Serviciul112, Poliția orașului Urlați, Consiliul de monitorizare a implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi), informațiile transmise nu au fost întotdeauna reale și complete (ex. Conform biletului de ieșire din spital, diagnosticul la externare a fost „traumatisme cranio-cerebrale repetate în ultimile 72 de ore înainte de internare”, fără ca nici unul din documentele elaborate de personalul din centru să menționeze acest aspect, de asemenea, s-a solicitat serviciul 112 pentru faptul că beneficiarul prezenta următoarele simptome: paloare, inapetență, tensiune arterială scăzută, fără să se comunice la momentul solicitării că acesta a fost găsit căzut cu 72 de ore înainte), iar măsurile de intervenție au fost solicitate de personal cu întârziere ( la 72 de ore după producerea incidentului).· În situația celor patru decese produse în anul 2019 au fost sesizate organele de cercetare penală, pentru un caz s-a dispus Ordonanţa de clasare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, Dosar nr. 991/P/2019 din 29.07.2019, iar pentru celelalte trei, dintre care și cel pentru care a fost efectuată cercetarea disciplinară, dosarele penale sunt în faza de cercetare

– centrul nu asigură o evaluare medicală completă pentru toți oamenii îngrijiți acolo, iar „beneficiarii își plătesc singuri analizele medicale, medicamentele necompensate, lucrările stomatologice, în condițiile în care au venituri proprii. 

– Unitatea nu asigură grupuri sanitare accesibile, separate pe sexe. Unele grupuri sanitare au acces direct din dormitoare sau se află în apropierea acestora. 

– Din discuţiile purtate cu beneficiarii a reieşit faptul că aceştia nu au primit pastă şi periuţă de dinţi, produse de bărbierit, absorbante. Beneficiarii care au venituri le plătesc din banii proprii”.

Citește articolul integral AICI

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here