Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Ce tradiții și superstiții sunt legate de ziua de 21 noiembrie

0
intrarea_in_biserica_3cd02.jpg

intrarea_in_biserica_3cd02.jpgIntrarea în Biserică a Maicii Domnului este una dintre sărbătorile mari din calendarul creștin-ortodox, fiind marcată cu cruce roșie. Pe lângă sluba de la Biserică, ziua de astăzi este presărată și de o serie de tradiții și superstiții ca mai toate sărbătorile românilor. 

Intrarea ăn Biserică a Maicii Domnului semnifică aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinţii ei, Sfinţii Ioachim şi Ana, potrivit crestinortodox.ro. Aceștia sunt cunoscuți pentru credința arzătoare în Dumnezeu și pentru faptul că erau lipsiți de copii. Deoarece viață lor nu era completă fără copii, se roagă la Dumnezeu să primească și ei bucuria de a fi părinți. Ioachim și Ana au promis că în cazul în care vor avea un copil, acesta va fi dus la templu unde va fi închinat Domnului. Arhanghelul Gavril li se arată și le vestește că vor avea o fată care va purta numele de Maria.

Arhiereul Zaharia a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din Templu, unde numai arhiereul intră o singură dată pe an. Fecioara Maria a stat în Templu, timp de 12 ani. Cele mai multe informații legate de aceasta sărbătoare importantă pentru creștini se găsesc în “Protoevanghelia” și în “Evanghelia după Iacov”.

În tradiţia populară, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută şi sub denumirea de Sărbătoarea Luminii. Deşi nu era instituită oficial, sărbătoarea a existat înainte de sec. al VI-lea. Există astfel o menţiune a ei din sec. al IV-lea, făcută de Sf. Grigorie de Nyssa. Data de 21 noiembrie reprezintă dată sfinţirii unei biserici cu acest hram în 543 (biserica ridicată de Iustinian cel Mare lângă zidul ruinat al Templului).

În anumite localităţi din Nordul ţării, pentru cei care au murit fără lumină, se dau de pomană plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare albă pentru că, potrivit tradiţiei, lumânarea albă, dincolo de ultimul hotar al vieţii, nu se stinge niciodată.

Sunt și anumite obiceiuri specifice acestei zile cum ar fi: copiii care pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea vor fi ținute la căldură și la lumină și vor înmuguri și înflori. La Anul Nou, acestea vor fi folosite drept sorcove. În această zi, cei care țin post au dezlegare la pește.

La țară, fetele care vor să-și afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei.

Sursa: www.dcnews.ro și www.a1.ro 

intrarea_in_biserica_d3d29.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău