intrarea_in_biserica_3cd02.jpgIntrarea în Biserică a Maicii Domnului este una dintre sărbătorile mari din calendarul creștin-ortodox, fiind marcată cu cruce roșie. Pe lângă sluba de la Biserică, ziua de astăzi este presărată și de o serie de tradiții și superstiții ca mai toate sărbătorile românilor. 

Intrarea ăn Biserică a Maicii Domnului semnifică aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinţii ei, Sfinţii Ioachim şi Ana, potrivit crestinortodox.ro. Aceștia sunt cunoscuți pentru credința arzătoare în Dumnezeu și pentru faptul că erau lipsiți de copii. Deoarece viață lor nu era completă fără copii, se roagă la Dumnezeu să primească și ei bucuria de a fi părinți. Ioachim și Ana au promis că în cazul în care vor avea un copil, acesta va fi dus la templu unde va fi închinat Domnului. Arhanghelul Gavril li se arată și le vestește că vor avea o fată care va purta numele de Maria.

Arhiereul Zaharia a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din Templu, unde numai arhiereul intră o singură dată pe an. Fecioara Maria a stat în Templu, timp de 12 ani. Cele mai multe informații legate de aceasta sărbătoare importantă pentru creștini se găsesc în “Protoevanghelia” și în “Evanghelia după Iacov”.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În tradiţia populară, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută şi sub denumirea de Sărbătoarea Luminii. Deşi nu era instituită oficial, sărbătoarea a existat înainte de sec. al VI-lea. Există astfel o menţiune a ei din sec. al IV-lea, făcută de Sf. Grigorie de Nyssa. Data de 21 noiembrie reprezintă dată sfinţirii unei biserici cu acest hram în 543 (biserica ridicată de Iustinian cel Mare lângă zidul ruinat al Templului).

În anumite localităţi din Nordul ţării, pentru cei care au murit fără lumină, se dau de pomană plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare albă pentru că, potrivit tradiţiei, lumânarea albă, dincolo de ultimul hotar al vieţii, nu se stinge niciodată.

Sunt și anumite obiceiuri specifice acestei zile cum ar fi: copiii care pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea vor fi ținute la căldură și la lumină și vor înmuguri și înflori. La Anul Nou, acestea vor fi folosite drept sorcove. În această zi, cei care țin post au dezlegare la pește.

La țară, fetele care vor să-și afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei.

Sursa: www.dcnews.ro și www.a1.ro 

intrarea_in_biserica_d3d29.jpg

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg