Italia va elimina, de la 1 ianuarie 2012, restricţiile pe piaţa muncii impuse cetăţenilor români şi bulgari, anunţă presa bulgară.
Potrivit site-ului Novinite.com, Ministerul bulgar de Externe şi cel al Muncii au fost înştiinţate oficial despre planul Italiei de eliminare a restricţiilor pe piaţa muncii de la 1 ianuarie 2012. Şeful diplomaţiei bulgare, Nikolai Mladenov, şi ministrul bulgar al Muncii, Totyu Mladenov, au salutat decizia Italiei.
Decizia este în totală concordanţă cu poziţiile exprimate de principalele instituţii europene, au reacţionat cei doi miniştri bulgari, salutând decizia Guvernului de la Roma.
De asemenea, tot din 2012 românii îşi vor putea găsi mai uşor de lucru în Germania. Astfel, absolvenţii de facultate care cer un loc de muncă potrivit pregătirii lor, persoanele care încep o pregătire profesională într-o întreprindere şi cei care accesează locuri de muncă sezoniere nu vor mai avea nevoie de permis de muncă pentru Germania.
Totodată, în cazul locurilor de muncă în care pregătirea şi calificarea profesională este una standardizată a fost exclusă verificarea priorităţii. Prin urmare, nu se va mai verifica, mai întâi, dacă pentru acel loc de muncă există, în Germania, o persoană în căutarea unui loc de muncă.
Zece dintre cele 26 de state membre UE (fără România) aplică restricţii cetăţenilor români pe piaţa muncii, acestora adăugându-li-se şi alte state europene precum Norvegia sau Elveţia.
Libera circulaţie pe piaţa muncii este un drept fundamental care permite cetăţenilor unui stat membru al UE să muncească într-un alt stat membru al UE în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii statului membru gazdă. Potrivit legislaţiei comunitare, este posibilă restricţionarea liberei circulaţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii din statele nou-intrate în UE. Restricţiile pot fi aplicate pentru o perioadă de maximum 7 ani, astfel că, în cazul României şi Bulgariei, limitările impuse pe piaţa muncii mai pot fi menţinute până cel mai târziu la 1 ianuarie 2014.
Tratatul de aderare la UE prevede o revizuire a restricţiilor impuse pe piaţa muncii pînă la 31 decembrie 2011, când ţările care încă menţin limitările trebuie să notifice Comisia Europeană în privinţa unei decizii.
Cum ți se pare subiectul?