Ministerul Sănătății a publicat raportul studiului anti-mită efectuat în peste 350 de spitale din țară. În topul spitalelor unde se percepe șpagă apar și numeroase unități din Prahova, precum spitalul județean de urgență din Ploiești sau spitalele din Câmpina, Mizil și Vălenii de Munte.
Studiu a fost efectuat de Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat international si cu operatiuni la nivel global specializat in audit, evaluare si certificare a sistemelor de management anti-mita.
Astfel în urma răspunsurilor la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, Ministerul Sănătății a realizat un clasament al spitalelor din întreaga țară, în funcție de numarul de răspunsuri afirmative.
Studiul a fost efectuat în perioada ianuarie 2019 – iulie 2019, fiind înregistrate aproximativ 3800 de raspunsuri afirmative la intrebarea referitoare la pretinderea de bani sau atentii din partea personalului medical, potrivit ziare.com
Raportându-ne la spitalele din Prahova, cele mai multe sesizări privind mita solicitată pacienților sau aparținătorilor de către personalului medical au fost înregistrate în spitalul județean de urgență din Ploiești (71 de răspunsuri pozitive). Cu acest număr, județeanul se plasează pe un nedorit loc 9 la nivel național, din 350 de unități sanitare monitorizate.
În clasamentul care poate fi accesat AICI, mai apar Spitalul Municipal Câmpina (57 de cazuri), Spitalul Municipal Ploiești (17), spitalul din Mizil (6), spitalul din Vălenii de Munte (4).
Cu câte o singură sesizare figurează majoritatea celorlalte spitale din Prahova, precum Spitalul CF și Spitalul de Pediatrie din Ploiești, și unitățile medicale de stat din Breaza, Psihiatrie Voila (Câmpina), Florești și Băicoi.
Spitalele din Prahova care nu au avut nicio sesizare de acest gen sunt cele din Drajna, Sinaia și Urlați, dar și Maternitatea Ploiești.
Documentul ar trebui să ducă la creșterea performantelor operationale in domeniul prevenirii si combaterii mitei in spitalele din Romania.