Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi cu post pentru creștini-ortodocși. Tradiții și obiceiuri străvechi

0
icoana_9234b.jpg

icoana_9234b.jpg
Ziua de 29 august este consemnată în calendarul creștin-otodox ca fiind Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi ce marchează ultimul praznic din anul bisericesc în curs. Și cum suntem obișnuiți, în cazul unor astfel de zile, latura religioasă se îmbină cu obiceiurile și tradițiile laice.

Conform credinţelor populare, în această zi specială nu se bea vin roşu, în semn de respect față de sângele vărsat de Sântion sau Sântion de toamnă, cum mai este denumit Ioan Botezătorul în popor. În plus, creștinii evită consumul unor alimente de culoare roșie, precum pepene, ardei, sos de tomate, sau carne.

„Traditia spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului”, au explicat teologii pentru adevărul.ro

O altă superstiție respectată mai ales de sătenii din zona Bărăganului este cea conform căreia nu poate fi tăiat nimic cu ajuorul cuțitului, în semn de respect față de momentul religios la care se face referire.

Totodată, oamenii care furau, ucideau, tâlhăreau, ţineau un post foarte aspru, netrecut în calendarul ortodox, numit de la Cruce pân’ la Cruce, de pe 29 august până pe 14 septembrie, când se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci, în speranța că astfel le vor fi iertate păcatele grave.

Sfântul Ioan, Înaintemergător al Domnului, a fost înaintea Mântuitorului Hristos atât în viaţă, cât şi în moarte. Astfel, a făcut cunoscută venirea Domnului şi sufletelor care erau ţinute în iad ale sfinţilor strămoşi, căci se arătase în lume Mesia cel aşteptat. La fel cum Iisus Hristos avea să pătimească pentru păcatele oamenilor, tot aşa şi Mergătorul Său înainte a suferit moarte mucenicească pentru fărădelegea lui Irod.

În ziua aniversării sale, Irod dă o petrecere la care invită mulţi demnitari. După ce se ameţesc de vin, Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, să danseze în faţa invitaţilor. Pentru spectacolul oferit de aceasta, Irod îi oferă un mare dar: să-şi aleagă până la jumătate din împărăţie. La sugestia mamei sale ea refuză însă averile şi cere să i se dea pe tipsie capul lui Ioan Botezătorul. În miezul nopţii, regele porunceşte tăierea capului Sfântului Ioan, care i-a fost adus pe o tipsie lui Irod cu sângele care încă mai picura.

Foto:

icoana_90c53.jpg

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău