Viorica-Dancila-PSD-800x450_eef10.jpg

Cazul Caracal părea să zguduie din temelii societatea românească. Părea doar, pentru că în realitate se sting ecourile și nimic profund nu se schimbă în sistemul bolnav.

După tragediile despre care concret nu știm mai nimic, primele reacții ale populației au fost emoționale. Nimic nefiresc în asta. Revolta generală a făcut ca foarte mulți să ceară pedeapsa cu moartea pentru asemenea orori. Și cum conjunctura în care ne aflăm nu prea permite reintroducerea pedepsei capitale, ar fi trebuit să se caute alte soluții. În fapt, doar una este cea necesară: reforma profundă a sistemului, o reformă care să ducă la adevărata prevenție sau la posibilitatea ca autoritățile să intervină în timp util.

Ce se întâmplă acum? Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că, în ultima săptămână din luna august, Guvernul va lua o serie de măsuri legate de înăsprirea pedepselor pentru criminali și violatori, în contextul cazului de la Caracal.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

„Am spus că nu mai intervin în justiție și nu mai vreau să dau prin OUG decizii care țin de justiție, dar cred că e reparație morală să avem închisoare pe viață pentru crime și pedepse aspre pentru violatori. Am spus că voi face și voi face”, a declarat Viorica Dăncilă, la Antena 3.

„Am spus că vin cu OUG care să reglementeze anumite lucruri care au condus la o întârziere sau funcționare nu tocmai bună a unor intervenții. Mă refer a 112, în cadrul unui grup de lucru avem 14 măsuri, oug pregătite, măsuri din partea ministerului de Interne și a ministerului Justiției. Le vom adopta în ședință de Guvern, urmând ca Parlamentul să ia act”, a mai spus premierul.

Am consultat specialiști în criminologie și psihiatrie. Nimeni nu spune că închisoarea pe viață nu ar fi necesară, fie și pentru liniștea celor care nu se vor mai teme de posibilitatea recidivei. Părerea unanimă a specialiștilor este că înăsprirea pedepselor nu reprezintă ceva de speriat pentru criminali și violatori. Nu o să auziți un om bolnav spunând ”Vai, ce m-am speriat de închisoarea pe viață! Mai bine nu comit faptele abominabile...” Mințile bolnave ale acestor indivizi nu au nicio legătură cu felul în care raționează un om normal. Este și motivul pentru care doar înăsprirea pedepselor, fără o reformă profundă a sistemului, care să-i identifice și să-i extragă rapid din societate, nu reprezintă decât o spoială.

Avem nevoie de un M.A.I. profund reformat, fără polițiști făcuți la apelul de seară. Avem nevoie de un serviciu 112, la care nu doar un om să răspundă timp de 24 de ore la apeluri. Avem nevoie de echipe capabile să preia apelurile, să ofere consiliere, să știe să gestioneze astfel de momente delicate. Nu ne-a plăcut ce am auzit în apelurile Alexandrei la 112, dar credeți că pedepsirea acelui polițist este soluția? puneți altul în locul lui, tot singur, tot pentru ture de 24 de ore și vom avea aceeași problemă.

Nu în ultimul rând, frăția clanurilor interlope cu unii dintre polițiști. Au fost și sunt nenumărate cazuri, însă prea puține au fost soluționate sau sunt în curs de judecare. (vezi cazul șefului poliției din Mizil, Prahova)

Ceea ce face acum premierul este doar o spoială și nimic mai mult. Sunt măsuri necesare, dar sunt măsuri care ar trebui să fie complementare cu adevărata reformă a sistemului. Criminali au fost și vot mai fi. La fel și traficanți de carne vie sau violatori. La fel și polițiști corupți. Și nu doar în România. Sunt peste tot, doar că unii reușesc să-i prindă în timp util și nu ajung la complicități cu ei.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
jurnalist
Mai multe despre autor și articolele sale
Jurnalist din 1993. 10 ani de radio, 15 de TV și alternativ presă scrisă. ”Am ales presa online pentru că este singura unde nu există limite în exprimare.”
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg