Potrivit bzi.ro, producatorii de medicamente folosesc multe E-uri in fabricarea produselor impotriva racelii. In topul firmelor care utilizeaza intens aditivii, unii dintre ei considerati periculosi, se afla si Fiterman Pharma, cu 5 E-uri la o simpla pastila. Specialistii atrag atentia ca medicamentele ar putea afecta dezvoltarea copiilor
Medicamentele administrate copiilor pentru o banala raceala le pot afecta acestora sanatatea pe timp indelungat. Practic, medicamentele respective au toate avizele si sunt inofensive luate separat, dar in combinatii pot creste periculos cantitatea de aditivi alimentari administrata unui copil cu sistemul imunitar redus din cauza bolii.
Un studiu facut de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPSR) arata ca multi producatori de medicamente folosesc E-uri in tabletele de supt pentru raceala. In top se afla si firma ieseana Fiterman Pharma, intrucat intr-o banala tableta de Propolis cu vitamina C se regasesc nu mai putin de 5 E-uri. In medicamente similare, alti producatori utilizeaza un singur aditiv.Chiar daca doza zilnica admisa in industria alimentara este nelimitata, acidul ascorbic are actiune laxativa, iar unii specialisti nu recomanda guma de mestecat cu vitamina C pentru ca exista riscul de a ataca smaltul dintilor. In Strepsils si in Tantum, medicamente ce apartin mai multor producatori, se afla si coloranti care pot prezenta pericol. Astfel, galbenul Sunset (E 110), galbenul de chinolina (E 104) si ponceau (E 124) trebuie evitate la copiii de pana la 10 ani.
In cazul tabletelor Propolis C produse de Fiterman Pharma sunt folosite cinci substante notate cu indicativul generic E. Unele dintre ele sunt banale, inofensive, dar altele pot provoca probleme copiilor. Unul dintre cele mai periculoase este E 420, sorbitolul.. Trebuie mentionat ca doar patru din cele 24 de medicamente analizate in studiul ANPCPPSR contin E 420, iar doua dintre acestea sunt Propolis C Natural si Propolis C Echinaceea, produse de Fiterman Pharma. Celelalte sunt Decasep de la Amniocen SRL si Trachisan de la Engelhard Arzneimittel GmbH & Co. Sorbitolul este folosit pe post de conservant in industria cosmetica, este prezent si in guma de mestecat si este interzis in preparatele pentru copii si sugari din cauza ca poate provoca diaree si pierdere in greutate. In plus, este interzis si celor cu intoleranta la fructoza.
Articolul complet pe www.bzi.ro
Cum ți se pare subiectul?