”Apa m-a întors în timp. Am rămas fără agoniseala de-o viață”. Mărturia unui locuitor al satului Rachieri din Valea Călugărească după viitura de la finalul lunii mai

0
62180634_419003928947269_5137477138869387264_n_1e8f1.jpg

62180634_419003928947269_5137477138869387264_n_1e8f1.jpg

Adrian Manole este unul dintre sutele de locuitori ai comunei Valea Călugărească pentru care viitura din seara de vineri, 31 Mai 2019, reprezintă cea mai mare încercare a acestui an.

Apele învolburate l-au surprins în sat, tratând un pacient, fiind asistent medical.

”Apa nu era încă mare. Nu fusese dat niciun mesaj de avertizare încă. Am dat fuga acasă, prin apa până la glezne, să mă uit dacă am probleme. Era apă în curte și intrase puțin pe hol. Am zis că e OK și m-am întors la vecini pentru a-i ajuta”, povestește Adrian.

În scurt timp însă, situația avea să se schimbe radical. O viitură rapidă i-a inundat curtea, casa, i-a distrus mobila, electrocasnicele și l-a întors în timp, în momentul în care se apuca să-și renoveze locuința, însă, de data asta, fără niciun ban.

”Nu am apucat să fac mare lucru. În momentul în care am primit mesajul cu codul roșu de inundații, apa era deja de jumătate de metru în curte iar viitura intra în casă. Într-un minut maxim, mi-a luat frigiderul, l-a scos din casă și l-a mutat cinci metri mai încolo. N-am apucat decât să strig la copil să iasă din cameră și să fugă”, povestește Adrian Manole.

Bărbatul susține că a privit neputincios, refugiat într-un colț, cum viitura îi distruge toată agoniseala de-o viață.

”Am încercat să scot din lucruri, dar nu aveam unde să le duc. De unele nici n-am îndrăznit să mă apropii pentru că forța viituri m-ar fi luat și pe mine. Apa venea cu repeziciune, totul era inundat până aproape de partea de jos a ferestrelor, patul plutea, frigiderul plutea, toată mobila era și ea în sus”, susține Adrian.

După ce viitura s-a oprit, oamenii s-au apucat de scos apa din case și curți. Cu ajutorul pompierilor sau cu al vecinilor, fiecare și-a calculat amploarea dezastrului. La Adrian circa 80% din toată agoniseala sa este distrusă complet iar restul de 20% abia reușește să protejeze. Pentru el și alte câteva sute de locuitori ai satului Rachieri, ziua de 31 Mai este ziua ZERO. Apa le-a distrus tot iar acum trebuie să o ia de la capăt.

”De la asistent medical am ajuns să locuiesc precum un asistat social. Dorm prin vecini până reușesc să-mi pun din nou la punct casa.

Va dura mult și bine fiindcă ce am făcut aici am realizat în ani. Acum, fără sprijin, nu o să pot să reconstruiesc nimic în decursul a câteva zile sau luni. Dar asta e viața. Dumnezeu ne încearcă. Important e să trecem peste și să ne ajutăm între noi”, povestește Adrian Manole.

Cei care doresc să-i ajute cu materiale de construcții sau orice altfel de ajutor pe locuitorii comunei Rachieri, inclusiv pe Adrian Manole, o pot face printr-o simplă vizită în satul năpăstuit de inundații.

Vezi mai jos imagini cu ce a lăsat în urmă viitura în casa lui Adrian Manole.

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău