WhatsApp_Image_2019-06-03_at_19.13.15_1_9b5cb.jpegImaginea dezastrului lăsat în urmă de către viitură, în Sângeru și Lapoș, este o dovadă reală a schimbărilor climatice, dar și a faptului că în țara noastră nu au mai fost efectuate lucrări de profil de ani buni. Prezenți în cele două localități, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, și cel al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, au făcut o serie de promisiuni cu lucrările care vor fi demarate în zonă.

Cantitățile de apă, viteza acestora și timpul lung în care au fost înregistrate precipitațiile în zona de Nord a județului au generat producerea viiturilor care au creat pagube la sute de familii. Pentru prevenirea dezastrelor de asemenea anvergură, cei doi demnitari au susținut că sunt necesare lucrări urgente.

„Nu s-a gândit nimeni că la Lapoș și-n Lăpoșel vor exista asemenea calamități. Sunt zone care n-au fost afectate niciodată de inundații. Eram obișnuiți cu alte zone în care s-au făcut îndiguiri, lucrări de reabilitare. Din păcate, acesta este efectul schimbărilor climatice.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Toate măsurile pe care le vom lua trebuie să fie făcute cu mare responsabilitate. Inclusiv casele trebuie să fie construite în zone care nu sunt cu risc de inundații, să fie locuințe ridicate numai cu autorizație de construire.

Momentan, se fac anchete de către AJPIS pentru acordarea ajutoarelor de urgență. Joi, va fi luată de Guvern prima măsură în acest sens“, a declarat Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministru al Mediului.


Nici la Sângeru, oamenii nu erau obișnuiți cu astfel de fenomene. Localnicii susțin că de când se știu, unii chiar trecuți de 70 de ani, nu au văzut așa ceva. În completarea celor afirmate de către colega sa de Guvern, Ioan Deneș le-a promis atât localnicilor din Sângeru, cât și celor din Lapoș luarea unor măsuri de urgență. La Sângeru, lucrările vor începe chiar „de mâine“ (n.r. 4 iunie), potrivit demnitarului.

„De mâine, un buldoexcavator va ajunge în zonă, va asigura o secțiune de curgere a cursului de apă, iar acele aluviuni luate din cursul de apă vor fi depuse pentru a asigura o minimă protecție în această zonă pentru ca nu cumva, Doamne ferește, să se repete această tragedie.

Pasul al doilea, în regim de urgență, pe baza proceselor verbale pe care le face Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și cu specialiștii noștri, va fi realizat un proiect de Hotărâre de Guvern care va fi depus în ședința de Guvern de joi, în prima etapă, și săptămâna viitoare, în a doua etapă, în funcție de cum reușim să finalizăm aceste procese-verbale, iar din fondul de rezervă aflat la dispoziția Executivului se vor aloca sume din care, în acest an, vom face lucrări hidrotehnice, consolidări de mal, regularizare de curs de apă și alte operațuni care se impun în această zonă“, a precizat ministrul Deneș.

Reamintim că în Prahova, în urma codurilor de vreme rea intrate în vigoare la finele săptămânii trecute, peste 200 de locuințe au fost afectate, unele distruse în totalitate, la care se mai adaugă și anexele gospodărești și hectare întregi de teren.

WhatsApp_Image_2019-06-03_at_19.13.23_6675d.jpeg

Imaginea este una dezolantă, a unei munci de ani buni care pentru localnicii din zonele afectate a fost înecată în doar câteva secunde. Case distruse, garduri puse la pământ sau mutate de apele învolburate, porțiuni din drum și asfalt mutate, la propriu, de puterea viiturii, grădini băltind, copaci smulși din rădăcini… Este tabloul care domină aceste localități și pe care oamenii încearcă să-l refacă.

S-au pus pe treabă, își scot mâlul din case, și-au spălat preșurile, încearcă să adune și să sorteze ce mai pot salva. Nu pot uita însă spaima din acele minute, parcă interminabile, când s-au luptat, la propriu, cu moartea. Unii s-au adăpostit în poduri, alții au fugit cât i-au ținut picioarele la rudele care aveau locuințele în zonele ferite.

Din nefericire, potopul a făcut și victime omenești, fiind vorba de patru copii din Sângeru și un bărbat din Breaza care au fost înecați de viitură.

Foto:

WhatsApp-Image-2019-06-03-at-191321
WhatsApp-Image-2019-06-03-at-191319
WhatsApp-Image-2019-06-03-at-191317
WhatsApp-Image-2019-06-03-at-191315
WhatsApp-Image-2019-06-03-at-191315-1
WhatsApp-Image-2019-06-03-at-191314

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg

harold.jpg