FOTO-VIDEO Povestea dramatică a părinților din Sângeru cărora viitura le-a omorât patru copii: „Unul mi-a căzut în apă, m-am aruncat după el, dar apa i-a luat pe toți“

0
Capture_93a53.JPG

Capture_93a53.JPGPentru unii, niște țigani, pentru alții, o pârghie excelentă de a începe campania electorală. În realitate, Roxana și Pavel, din Sângeru, sunt doi părinți care trec prin cea mai cumplită încercare din viața lor, una care a marcat întreaga țara. Viitura de vineri le-a luat tot ce aveau mai de preț, pe toți cei patru copii ai lor.

I-am găsit buimaci, asaltați de lume și de autorități. Pe el, în haine căpătate, cu niște papuci de plastic.

Pe ea, înconjurată de rude, de vecini, într-o stare de șoc care o ține, momentan, departe de tragedia care a cutremurat o comunitate întreagă. Are doar 22 de ani și o cruce pe care nimeni nu poate anticipa cum o va duce. Apele i-au înghițit copiii chiar sub ochii ei. Pe doi a reușit preț de câteva clipe să-i țină pe salteaua pe care i-au surprins apele. Dar șuvoaiele au fost mai puternice decât toată forța ei. Una a unui copil. Pentru că dacă o vezi pe Roxana, asta vei găsi. Un trup de copil maturizat prea devreme.

În momentul în care apele învolburate au început să acopere mica lor gospodărie, tânăra se afla acasă împreună cu cei patru micuți: Delia (9 luni), Iacov (2 ani), Rebeca (4 ani) și Matei (6 ani). Doi dintre ei dormeau, iar ceilalți doi se jucau. Când a auzit și a văzut furia apelor, și-a sunat soțul care era la muncă, la Tohani. Pavel (26 de ani) i-a spus că n-are cum s-o ajute în acel moment și să caute scăpare la cineva care este mai aproape. N-a avut când, n-a avut la cine. Viitura i-a luat pe toți cinci cu tot cu casă.

Momentele groazei

Ce să facă în acele momente? Pe cine și cum să salveze din ghearele morții care îi cuprinseseră copiii? Doi dintre ei i-au fost luați fără ca ea să mai aibă timp să pună mâna pe ei. Pe ceilalți doi i-a avut pe saltea cu ea. Din păcate, natura i-a vrut tribut și pe ei.

„N-am putut să-i țin. Unul mi-a căzut în apă, m-am aruncat după el, dar apa i-a luat pe toți. Nu i-am putut salva“, ne-a spus Roxana. Dintre cei patru copii, ultima voce pe care o tot aude ca un ecou permanent, de vineri încoace, este a băiatului mai mare, care a strigat-o cu toată disperarea lui „mami, mami“. În rest, nu-și mai amintește mare lucru…

I-a tot căutat în aceste zile, iar pe fiul de doi ani, pe Iacov, încă îl mai caută. Nu mai are lacrimi, dar încă nici nu conștientizează dimensiunea tragediei care s-a abătut asupra lor.

„Mai speră într-o minune. Încă se gândește că-s pelcați pe ici-colo, la spital și urmează să se întoarcă“, ne-a spus una dintre vecinele Roxanei.
Pe tatăl celor mici îl apasă faptul că n-a fost acasă, că n-a putut împiedica într-un fel producerea acestei năpaste.

Câteva minute au fost suficiente ca să rămână fără tot. Era puțin, dar era a lor. Niște ziduri au ridicat și poate vor mai ridica, însă pierderea copiilor lor este cea mai aprigă furtună care le distruge sufletul, liniștea…

„Nu mai avem nimic. Cu cei patru copilași, apa ne-a luat și pe noi! Ne-a luat tot“, ne-a mărturisit Pavel.

Căutările continuă în cazul celui de-al patrulea copil. Pentru cei doi, Prefectura a trimis în zonă o locuință modulară care a fost racordată la utilități. Totodată, vor fi urgentate și acțiunile de acordare a ajutoarelor pentru astfel de situații, astfel încât din bugetul de stat să fie acoperite cheltuielile cu înmormântările celor patru copii.

De ajutoare au beneficiat și alți localnici afectați de efectul codului roșu sub care a fost, săptămâna trecută, localitatea Sângeru!

Un film de doi bani

Pe spatele acestor amărâți, am asistat însă și la un film prost. Unul în care parte dintre autorități caută capital de imagine. Unul în care promisiunile curg mai ceva decât viitura care a făcut prăpăd în comuna Sângeru. Unul în care politicienii au simțit că-i rost de a-și începe campania electorală, luându-i în brațe, de dragul unor poze reușite, și transmințându-le compasiune cu trimitere către sloganurile electorale…

Toate aceste lucruri le-am văzut la ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, un demnitar grăbit și un „actor“ care probabil a plecat din Sângeru mulțumit de modul în care și-a jucat rolul de bun samaritean. Pe noi nu ne-a convins…

VIDEO

FOTO

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău