georgiana-aldesa-1-1024x576_90868.jpg

Georgiana sau ”Aldessa”, cum i se spune în comunitatea de romi din Mizil, are 24 de ani și lucrează la Asociația E-Romnja, care militează pentru drepturile femeilor rome. Accesul la educație pentru fetele din comunitățile vulnerabile este unul din obiectivele  Asociației.

Georgiana a învățat la Școala Sfântul Nicolae (localnicii îi zic Nr. 2), unde în prezent peste 94% din elevi sunt de etnie romă. Și pe vremea când studia în gimnaziu, adică în perioada 2005-2009, majoritari erau elevii romi, dar acum pe cei neromi îi numeri pe degete. Sunt 20 din 349 de școlari. Acest lucru s-a întâmplat și pentru că populația școlară a scăzut în general, inclusiv în rândul elevilor români. 

Tânăra este văzută în școală ca fata care a reușit în viață, deși a crescut într-o comunitate de romi. Ea este tânăra care se întoarce aproape lunar acasă, pentru a face muncă comunitară cu romii din Mizil. Toți copiii o cunosc. Se uită la ea cu admirație și respect, dar în același timp cu căldură. Ea rămâne Aldessa, fata care a crescut pe aceleași străzi neasfaltate și care acum se luptă pentru ca alte tinere/i să aibă mai multe oportunități.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

O metodă prin care face asta: organizarea de întâlniri cu tinerii din comunitate unde aceștia își pot spune ofurile de la școală, familie sau comunitate și găsi soluții împreună. Georgiana a mers la școală, iar rolul cel mai important în acest sens l-au avut bunica și profesoara de franceză, care făcea dansuri populare și țigănești unde aducea toți elevii. 

Citeşte întreaga ştire pe libertatea.ro:Segregarea în școli. Părinții nu vor să-și lase copiii la „școala romilor”: într-o unitate de învățământ din Mizil, numărul copiilor care nu aparțin etniei scade de la un an la altul

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg