Poveștile „ascunse” ale adolescenților și tinerilor de la Centrul de plasament „Casa Eva” din Ploiești

0
mail_0dd60.jpg

mail_0dd60.jpg
Sunt micuți pentru care copilăria este o corvoadă. Cresc desculți, murdari, învață de mici să cerșească, adorm flămânzi, iar jucăriile sunt fie cele aruncate de alții, fie diverse improvizații create de ei. Cunosc, de mici, bătăile, lipsurile, iar unii chiar abuzurile sexuale. Un stil de viață care ne înfioară și de care ar fi putut să aibă parte și cei 27 de tineri care sunt găzduiți și educați la Casa Eva a Asociației Concordia din Ploiești.

De multe ori, îi evităm pe acești copii și tineri. Nu avem răbdare cu ei, ne deranjează lipsa lor de igienă, vocabularul cu multe carențe, lipsa de interes pentru muncă sau pentru carte. La unii „citim” pe cicatricile de pe corpul lor niște traume mai vechi, în timp ce la alții întâlnim un instinct de apărare dezvoltat prin violență verbală și fizică.
Ne limităm la a-i cataloga, punându-le tot felul de etichete, dar oare câți dintre noi am avut curiozitatea să descoperim ce ascunde trecutul acestor ființe? În cazul multora dintre cei care reușesc să treacă de „bariere“ și să vorbească vom descoperi povești cutremurătoare care le-au marcat copilăria și adolescența.

Nu este suficient să-i ascultăm și să-i compătimim. Au nevoie de un mediu nou, de răbdare, de oameni care să-i înțeleagă, să-i îndrume. Au nevoie de exemple, altele decât cele vicioase, dar și de o mână de ajutor pentru a se integra și descurca într-o societate normală.

Calea spre o altă viață

De aproape 30 de ani, Asociația CONCORDIA, în cadrul căreia activează o „mână” de oameni, se ocupă de susținerea şi (re)integrarea socială, familială, școlară și profesională a copiilor, tinerilor și familiilor aflate în dificultate, spre o viață independentă și autonomă.
Le oferă celor care sunt numiți de sistem „beneficiari“ îngrijire și educație în case de tip familial, le descoperă și dezvoltă abilitățile, le oferă formare, consiliere și orientare profesională, locuințe protejate, ateliere pentru deprinderea abilităților de viață independentă, adăpost de noapte, centru de zi pentru copii și servicii în comunitate.

De aceste beneficii au parte și 27 de tineri de la Casa Eva care este centrul din Ploiești al Asociației Concordia. Luați sub aripa oamenilor care vor să-i ajute care au avut răbdarea și tactul necesare, tinerii frecventează acum cursurile de liceu, de facultate sau școală de meserii, sunt găzduiți și educați pentru a deveni independenți, oameni capabili să trăiască pe cont propriu, persoane integrate social.

Ei se numără printre cei norocoși. Au fost luați de foarte mici, unii chiar de bebeluși sub aripa oamenilor din acest centru. Ceea ce n-au găsit acasă, în familiile naturale, a fost compensat din plin în Casa Eva.

Aici, fiecare tânăr este implicat în toate activitățile necesare unei vieți independente. Ei se gospodăresc, fac curat și gătesc pe rând pentru toți beneficiarii.
Doar că fondurile pentru această asociație sunt limitate, ele fiind asigurate în cea mai mare măsură din donații. Este și motivul pentru care mobilierul Casei nu a mai putut fi schimbat niciodată în toți acești ani de când funcționează instituția din Ploiești.

„În prezent au aceleași dulapuri de bucătărie pe care le folosesc de la deschiderea centrului, de acum 14 ani, deteriorate și neigienice. Au nevoie de ajutorul nostru pentru a cumpăra mobilierul de bucătărie. Prin donația noastră, prin faptul că le oferim condiții să gătească într-o bucătărie igienică și sigură, îi susținem și noi în efortul lor de a învăța să fie oameni responsabili”, este mesajul Corinei Petcu, HR Manager și ambasadorul proiectului prin care încearcă să aducă un nou suflu Casei Eva, prin donațiile ce vor fi adunate la Cercul de Donatori Ploiești.

Centrul de plasament Casa de tip familial „Casa Eva” funcționează din luna iunie 2005, cu acreditare din aprilie 2007, într-o casă din Ploiești, aflată în proprietatea Organizației Umanitare CONCORDIA cu o suprafață totală de 470 mp. Tinerii găzduiți aici au vârste între 13 și 20 ani. Aceștia sunt educați, consiliați, pregătiți să deprindă abilități de viață independentă.

Asigurarea unei mediu adecvat pentru viața zilnică prin camere dotate corespunzător vârstei copiilor și tinerilor, spații pentru petrecerea timpului liber, băile și bucătăriile, reprezintă o condiție de bază care trebuie îndeplinită pentru ca acești copii și tineri să se poată pregăti în mod responsabil pentru viața de adult.

Cercul de Donatori schimbă destine

Proiectul va fi prezentat în cadrul Cercului de Donatori din Ploiești, de 15 mai, acolo unde se va încerca strângerea fondurilor necesare unui mobilier nou pentru Casa Eva.

Fie că vreți să faceți un bine, fie din curiozitate sau, pur și simplu, vreți să vă petreceți după-amiaza într-un mediu plăcut, sunteți așteptați începând cu ora 18.00 la BMW Proleasing Motors, din Șoseaua Ploiești – Buzău, nr. 505.
Cercul de Donatori Ploiești este un eveniment bianual de strângere de fonduri, organizat de Fundația Comunitară Prahova.

cerc_de_donatori_12e57.jpg

Vei avea ocazia să adresezi întrebări direct celor care au nevoie de ajutorul tău și să donezi numai dacă ești convins de cauza lor. Mecanismul este unul simplu, curat și eficient, prin care orice sumă donată este multiplicată, iar impactul este mai mare.
Ca de obicei, participarea este gratuită.

Donațiile pentru cele două proiecte înscrise la ediția de primăvară a Cercului de Donatori se pot face, până la 31 mai, și prin cont bancar: IBAN RO61 RNCB 0205 1348 8900 0001 deschis la Banca Comercială Română S.A.– Sucursala Prahova.

Foto: sursa www.concordia.org.ro

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău