WhatsApp_Image_2019-05-13_at_17.12.09_b628f.jpegCererea și oferta și-au dat, din nou, întâlnire la una dintre cele mai importante burse. Cea de valori educaționale, ajunsă la cea de-a XIX-a ediție, organizată în cadrul Săptămânii de excelență pentru elevi. Școlarii de clasa a VIII-a își pot aduna, până joi, mare parte dintre informațiile privind liceul și profilul spre care vor să se îndrepte.

Cu broșuri în care-și prezintă oferta educațională, cu prăjituri gătite chiar de elevi, cu roboții cu care au concurat la competițiile de robotică, etc, sute de liceeni de la 18 instituții din Ploiești și Bărcănești își prezintă, în aceste zile, cum știu ei mai bine, atuu-rile școlilor lor. Sunt conștienți că, așa cum lor le-au fost utile informațiile despre liceul și profilul dorite, la fel de bine le vor prinde și miilor de elevi de clasa a VIII-a care urmează ca peste o lună să intre în „focurile” Evaluării Naționale.

Pe lângă profilurile pe care le pot urma, elevii află și despre activitățile extracurriculare. În privința interesului, acesta este manifestat cu preponderență pentru liceele și colegiile de renume, în special din Ploiești, și mai puțin pentru învățământul profesional și dual. Și asta în ciuda faptului că aici beneficiază și de bursă, iar în cazul învățământului dual de mult mai multe facilități pe care le acordă agenții economici.

Diplomă, DA, meserie, BA!

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Spre exemplu, la Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret“ din Ploiești, elevii pot opta pentru cele cinci clase de „profesională“, unde vor ieși cu calificări de bucătar, cofetar-patiser, ospătar, vânzător în unități de alimentație publică, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist etc. Deși sunt meserii foarte căutate, mulți dintre cei care vor să le urmeze sunt de părere că le vor fi de ajuns niște cursuri postliceale de câteva luni.

Alina este clasa a VIII-a, la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu“ din Ploiești. Recunoaște că nu excelează la învățătură, dar speră să obțină o notă suficient de bună cât să-i asigure admiterea la un liceu.

„Dacă dau direct la «profesională» nu voi mai putea da la facultate. Și ce faci fără diplomă, în ziua de azi? Nu că ai face mare lucru și cu facultatea, dar dacă o să vreau să fiu manichiuristă sau hair-stylist o să fac niște cursuri mai târziu, nu cred că-mi trebuie trei ani ca să învăț să tund sau să fac niște unghii“, este de părere adolescenta.

Căutare foarte slabă o au și liceele din mediul rural, cum este și cazul celui de la Bărcănești. Deși, la standul de prezentare, tinerii erau ademeneți cu bunătățile gătite de elevii Liceului Tehnologic Agricol, puțini erau cei care se opreau atât să le guste, cât și să ceară informații.

WhatsApp_Image_2019-05-13_at_17.12.10_1_15940.jpeg

„Interesul e scăzut, deși de la noi ies cu o calificare, cu o meserie învățată. Lor le va fi mult mai ușor să-și găsească de lucru atât în țară cât și în afară, pentru că cerere pe piața muncii există din plin“, ne-a declarat Geanina Pavel, directul Liceului Tehnologic Agricol Bărcănești.

Tot cu o meserie, una onorantă și extrem de căutată, se pot alege și elevii care optează pentru Colegiul Național „Jean Monnet“ din Ploiești. Aici, oferta educațională cuprinde șase clase, dintre care trei sunt pe profil Pedagogic, pentru educator-învățător. Cei care își doresc să urmeze cursurile în domeniu au de trecut probele de aptitudini care se vor desfășura pe 15 mai. Înscrierile pentru aceste testări eliminatorii sunt în desfășurare, până pe 14 mai.

Planuri și speranțe

La Bursă i-am întâlnit și pe Vlad, Angelo și Valentin. Sunt colegi de clasă, la Boldești, dar și prieteni foarte buni. Își doresc foarte mult să intre toți trei în aceeași clasă, la Colegiul „Nichita Stănescu“ din Ploiești, la profilul Matematică-Informatică, bilingv Engleză. Sunt atrași atât de atmosfera din liceu, despre care au auzit de la alți prieteni de-ai lor, dar și de programnele multe și diverse care se derulează aici.

WhatsApp_Image_2019-05-13_at_17.12.14_ce9ee.jpeg

Potrivit proiectului planului de școlarizare pe anul școlar 2019-2020 pentru clasa a IX-a, învățământ de zi, a fost propusă aprobarea a 238 de clase care acoperă învățământul liceal, profesional și dual, unde ar urma să fie admiși peste 6600 elevi. Cele mai multe clase sunt pe filieră tehnologică și teoretică. În învățământul profesional și cel dual ar urma să fie 58 de clase (48, respectiv 10).

Bursa de valori educaționale este organizată de Inspectoratul Școlar Județean Prahova, în parteneriat cu Consiliul Județean Prahova și Primăria Municipiului Ploiești. Cei interesați de acest eveniment, pot aduna informațiile disponibile până joi, la Palatul Culturii, în Sala Coloanelor.

WhatsApp-Image-2019-05-13-at-171213
WhatsApp-Image-2019-05-13-at-171213-1
WhatsApp-Image-2019-05-13-at-171212
WhatsApp-Image-2019-05-13-at-171211
WhatsApp-Image-2019-05-13-at-171209
Geanina-Pavel-mijloc
WhatsApp-Image-2019-05-13-at-171209-1

Rezidential 9 Mai
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, a făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM, iar în 2018 la Gala Comunității Prahovene.
A ales Observatorulph.ro pentru că îi place să țină pasul cu vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici, în presa online.
De același autor
banner_sos_deces_300.jpg

harold_20939_451a4.jpg