fbpx

casa_casatoriilor_radu_stanian_2__944f0.jpgNu este ploieștean care să nu cunoască simbolul uneia dintre cele mai faimoase și, cândva, dintre cele mai frumoase clădiri ale Ploieștiului. Situată pe Bulevardul Castanilor, construcția ridicată de Radu Stanian, este cunoscută, în prezent, ca fosta Casă a Căsătoriilor. Și asta pentru că zeci de ani a fost locul unde mii de ploieșteni și-au legat destinele. Astăzi, revendicat de foștii proprietari, imobilul se degradează pe zi ce trece.

De-a lungul timpului, au apărut nenumărate articole cu ce a fost și ce se dorea a fi această casă. Din păcate, astăzi, face parte din istorie. Una care se dărâmă sub ochii noștri. Vechii proprietari care n-au picat „la pace“ cu autoritățile par a se răzbuna pe unul dintre simbolurile Ploieștiului. La rândul său, administrația locală pare prea puțin interesată în a găsi o cale de mediere sau de constrângere, astfel încât tabloul dezolant pe care-l oferă starea continuă de degradare a fostei Case a Căsătoriilor să fie schimbat.
Dar să facem un arc peste timp și să decoperim cum a apărut această construcție în „inima” Ploieștiului.

Una dintre clădirile emblematice ale Ploieștiului, cunoscută de localnici drept „Casa Căsătoriilor”, clădirea cu arhitectură Neoromânească a jucat un rol important de-a lungul timpului în istoria urbei, fiind printre altele reședință privată a nu mai puțin de trei primari.
Incursiunea în istorie începe cu crearea bulevardului, în 1878, imediat după Războiul de Independență. Odată finalizată linia de cale ferată București-Ploiești, era nevoie de o arteră principală care să lege centrul orașului de noua Gară de Sud. Bulevardul Independenței s-a trasat și construit în etape, sub coordonarea lui Toma Socolescu, arhitectul șef al orașului, și a primarului vremii, Radu Stanian.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Radu Stanian este de altfel și primul proprietar al acestei clădiri, construită în forma sa inițială în jurul anilor 1850. Fost avocat de succes, om politic de orientare liberală, parlamentar în mai multe mandate și primar ales al Ploieștiului pentru trei mandate, între 1883 și 1896, ultimul dintre ele nefinalizat din cauza bolii, Radu Stanian a fost unul dintre cei mai îndrăgiți edili, fiind pentru multă vreme singurul căruia i s-a ridicat o statuie - în anul 1902, pe Bulevardul Castanilor. Liberal convins, cu accente radicale, Stanian a fost bun prieten cu Candiano Popescu, inițiatorul mișcării antidinastice din 1870 cunoscută sub numele de “Republica de la Ploiești”. Stanian însuși a fost implicat în pregătirea “revoluției”, reședința sa fiind locul multor întâlniri conspirative și locul de pornire al evenimentelor de la 8 august 1870. După înăbușirea mișcării, Stanian a fost arestat, judecat și ulterior achitat.

Radu R. Stanian, fiul său, deputat și primar al Ploieștiului (1907-1911), s-a născut și a copilărit în casa de la Bulevard, păstrând-o în familie după moartea tatălui său. După Primul Război Mondial, casa este cumpărată de N. Constantinescu Bordeni, și el viitor primar al Ploieștiului, responsabil de forma actuală a arhitecturii. Proiectul de refacere a fost încredințat arhitectului N.Z. Șmina, ucenic al arhitecților Ion Mincu și Toma Socolescu.

Clădirea se încadrează în tipologia reședințelor burgheze înstărite, urmând stilul locuințelor urbane franceze de tip “hôtel particulier”. Imobilul se află așezat pe o parcelă delimitată de trei străzi și este compus din demisol, parter înălțat, pod și foișor. Schema funcțională păstrează tradiționala distribuție a camerelor în jurul unui hol central, principal, spre care se deschid diversele saloane.

Articolul integral în găsiți pe CASA RADU STANIAN, „CASA CĂSĂTORIILOR” DIN PLOIEȘTI, REȘEDINȚA A TREI PRIMARI

Sursa text și foto: https://artmarkhistoricalestate.ro

casa_casatoriilor_radu_stanian_2__00444.jpg

casa_casatoriilor_radu_stanian_11__e9246.jpg

casa_casatoriilor_radu_stanian_16__729a2.jpg

casa_radu_statian_casa_casatoriilor_e5684.jpgcasa_radu_statian_casa_casatoriilor_8__f839a.jpg

casa_radu_statian_casa_casatoriilor_9__8c8a5.jpgcasa_radu_statian_casa_casatoriilor_12__6b9d1.jpgcasa_radu_statian_casa_casatoriilor_15__43e9e.jpg

casa_radu_statian_casa_casatoriilor_16__2ddd6.jpg

casa_radu_statian_casa_casatoriilor_17__5d30d.jpg

casa-radu-stanian_93ab7.jpg

Radu Stanian

radu_stanian_00fa8.jpg

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook

Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale

970.jpg