fbpx

WhatsApp_Image_2019-04-25_at_16.08.16_1_dae4d.jpegO persoană care a picat în patima drogurilor și care dorește să revină pe calea normală, să se reintegreze în societate se confruntă, în țara noastră, cu o serie de piedici. De la etichete, respingere de către familie, prieteni, societate, purtători a diverși viruși cu care s-au ales pe viață, până la misiunea aproape imposibilă de a se angaja. În scopul reintegrării acestora în viața normală, a fost lansată campania „Oamenii sunt mai mult decât dependența lor. Cunoaște-i, nu stigmatiza!“.

Demersul, menit să informeze și să sensibilizeze populația, este desfășurat de către Agenția Națională Antidrog (ANA).

Cine sunt consumatorii de droguri?

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Unii cad voluntari, alții involuntar în această patimă. Ca orice viciu începe cu gândul „n-are ce mi se întâmpla dacă încerc“. Iar de aici până la capcana dependenței este doar o chestiune de timp.
Chiar dacă singura lor grijă este de a-și procura și administra drogurile, consumatorii pot scăpa de aceste griji. Sunt disponibile numeroase tratamente eficiente, iar oamenii se pot recupera din dependență și pot duce la o viață normală și productivă.

Conform statisticilor ANA, consumatorii de droguri injectabile se încadrează majoritar în grupa de vârstă 25-34 de ani, sunt cu preponderență bărbați. Dar debutul drogării pe cale injectabilă se face între vârste 15-19 ani.
Cei mai mulți consumatori din această categorie sunt întâlniți în zona București-Ilfov.
Au o perioadă medie de latență în consum de zece ani. Unul dintre zece „subiecți“ a utilizat în comun ace și seringi în ultimele 30 de zile. Peste 60% dintre consumatori sunt recidiviști, majoritate urmând tratament pentru combaterea dependenței de substanțe interzise.

Viața socială a dependentului de narcotice

Dependenții de narcotice sunt considerați violenți, periculoși, cu probleme psihice, incapabili de a lua decizii cu privire la viața lor. Un consumator este perceput ca având un comportament contagios din punct de vedere social, întrucât poate convinge și alți indivizi să se drogheze.
Ca generalizare, acești oameni sunt considerați infractori, mincinoși, șomeri, neplătitori de taxe, o irosire a banilor publici, având în vedere asigurarea medicației de substituție, cât și a programelor aferente, sunt focare de infecție cu diverși viruși, HVC, HVB, HIV, și că își merită soarta pentru alegerea făcută.

Zvonul că a fost angajat un consumator sau fost consumator atrage după sine un comportament ostil în rândul celor din breaslă.
Sunt excluși, sunt marginalizați, li se pun o groază de piedici în momentul în care vor să se ridice și să iasă din groapa în care au picat. De aici, consumatorii se „aleg“ cu o stimă de sine foarte redusă, tind să se izoleze, să pice din nou în capcana adicției.

Programe există, însă fără voința consumatorului și fără un sprijin puternic al celor din jur, omul care a picat în patima drogurilor se va vindeca foarte greu. Reintegrarea socială este un program de durată, uneori mult mai mult decât durata în care și-a administrat substanțe interzise.

Este și motivul pentru care este bine ca înainte să judecăm, să cunoaștem omul. Poate puterea de a-l aduce pe calea normalității stă și-n mâinile noastre.

Foto:

WhatsApp_Image_2019-04-25_at_16.08.16_1_77c9c.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-25_at_16.08.16_37d02.jpeg

 

image fea75
Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook

Liliana Maxim Minculescu
redactor
Mai multe despre autor și articolele sale

...
970.jpg